Радев отговори на Пеевски: Подозира своите низости у другите

Държавният глава не спомена депутата поименно, а го нарече господин "Магнитски"

Една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите“, това заяви президентът Румен Радев, като посочи, че цитира френския писател Оноре дьо Балзак, в отговор на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Държавният глава не спомена депутата поименно, а го нарече господин „Магнитски“.

 

„Опитомяването на лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ може би дава надежда, че със същия начин може да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи“, заяви Радев в атака към управляващото мнозинство.

 

Още от миналата седмица Пеевски, санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ за корупция“, говори откъслечно за корупционни сюжети с хора, свързани с Румен Радев. Държавният глава отвръща на атаките на Пеевски малко след като ДПС обяви, че председателят на парламентарната ѝ група официално е отправил въпроси към прокуратурата, Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия.

Пеевски нарича президентството „тъмна институция с много кеш“. Според него роля в това имат секретарят на президента по вътрешна политика Николай Копринков, споменаван през израза „Пътя на Копринката“, както и Сотир Ушев.

Сотир Ушев живее на семейни начала с бившия служебен министър на спорта Весела Лечева. Той беше управител на Националния осигурителен институт (НОИ) по време на тройната коалиция, после е назначен за изпълнителен директор на агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Публично не е известно дали и каква длъжност заема сега, как и защо е свързван с Радев. Пеевски говори и за „Касиера“ на президента, но не става известно кого и защо визира.