Радев отказа да участва в Срещата на върха на НАТО, не е съгласен с ангажиментите на кабинета към войната в Украйна

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Министерският съвет одобри вчера рамковите позиции на България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Какво решение ще вземе НАТО на срещата на върха във Вашингтон, което Румен Радев не иска да гласува? Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че НАТО ще има мисия в Украйна. Унгария изключи възможността да участва в нея, заяви унгарският министър-председател.

Унгарският външен министър Петер Сиярто уточни, че НАТО иска да увеличи координационната си роля в доставката на оръжие за Украйна и обучението на украинските войници. Тридесет и една държави подкрепят това решение, но Унгария не иска и няма да участва в него. Унгарското ръководство обяви отказа си да участва в инициативата на НАТО, опасявайки се от по-нататъшна ескалация.

Подобно на Орбан, българският президент също многократно е заявявал, че вместо въоръжаване, трябва да се търси мирно решение на конфликта. „Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО“, се казва в позицията на Румен Радев.

„От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана“, пише в прессъобщението на президентството.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.