Радев: Вчера получих това авангардно предложение на Главчев, че иска да е и външен министър

„Вчера получих това авангардно предложение на Главчев, че иска да е и външен министър“, заяви президентът Румен Радев, пише БГНЕС.

Той обясни, че не е защитавал Стефан Димитров.

„Аз съм против това зам. -председател на партия да отговаря за изборите в чужбина“, каза още президентът.

„Посъветвах го, че имаме множество прекрасни дипломати, но в края на деня Главчев ми се обади с това предложение и го посъветвах все пак да проучи повече нещата, още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР. Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство“, посочи Радев.

Той каза, че в понеделник сутринта ще направи последен разговор: „Ако той държи, аз съм казал, че приемам всички негови предложения, намесих се само, когато нещата излязоха извън контрол. Важно е това правителство да успее. Надявам се Главчев да знае с какво се заема“, добави Радев.

По-рано служебният премиер коментира, че няма да има смяна на външен министър и че е разговарял с Румен Радев и му предложил той да поема външно министерство.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

bTV научи, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев – да се срещнат в петък и да коментират предложенията му.

Радев посочи, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. „Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, отбеляза президентът.