РАДОСТ: Всички пенсии скачат с 12%, вижте откога

Всички пенсии да се индексират с 12 процента от първи юли по Швейцарското правило. Това предлага служебното правителство в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Минималната пенсия ще нарасне с 56 лева и 4 стотинки и ще бъде 523 лева и 4 стотинки, таванът на пенсиите се запазва на 3 400 лева. Надзорният съвет на НОИ утвърди предложения законопроект, който след съгласуване в Националният съвет за тристранно сътрудничество ще бъде приет от правителството и внесен за одобрение в парламента.

Служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров посочи, че няма нови политики в предложения проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване:

„Средната пенсия ще порасне с 16,8 на сто. Онова, което предвижда също бюджетът, е и финансиране на предприетите мерки в 2022 година и, разбира се, и тази с осъвременяване на пенсиите. Това в чисто бюджетно изражение представлява 23,6 на сто повишаване на разходите за пенсии – 3,7 милиарда почти в повече в сравнение с 2022 година“.

Бюджетът на общественото осигуряване ще надхвърли 21 милиарда лева, 11 милиарда от тях ще са от осигуровки, а останалите 10 милиарда – от държавния бюджет. От 1 юни ще бъде увеличен минималният осигурителен доход – от 710 на 780 лева.