Ракетният тероризъм – последният аргумент във войната

Относно украинските жилищни сгради, руската "съвременна" ракетна тактика и западните ПВО средства

Войната, независимо в коя историческа епоха бушува, винаги остава ужасно събитие със също толкова ужасни процеси. Смърт, разрушение, загуба, разорени съдби… Войниците получават право за законното убиване и разрушаване и говоренето за джентълменство и човечност е относително. Тук или ти, или теб…

Въпреки това световната общност, извлече уроците от историята и предишните войни, особено Втората световна война, и разбирайки, че това вероятно не е последната голяма война, се загрижи за формирането на някакви цивилизовани рамки, така наречените „правила“, които воюващите страни трябва да спазват.

Женевските конвенции, международните правни актове в областта на международното хуманитарно право и правото на въоръжените конфликти ясно определиха „цивилизованите“ коридори на войната и отговорността на нейните участници. Една от ключовите позиции на тези документи е, че гражданското население и обектите на гражданската инфраструктура са „извън скобите“ на войната. Те не са участници във войната и по никакъв начин не могат да бъдат „законни“ военни цели. Добри правила. Вярни!

Но, както често се случва, войната започва да играе според своите правила. По-скоро трябва да се каже, че не самата война, а конкретните личности, които си въобразяват, че са велики стратези и изпълнители на съдбите на континентите. Не изключение в това отношение е войната, започната от Русия в Украйна, която руското ръководство упорито нарича „специална военна операция“.

Политиката на руското ръководство ясно демонстрира пред цивилизованото човечество своята агресивност и безпрецедентност във въпросите на съвременните международни отношения. Начинът, по който Русия води война, който изцяло нарушава приетите международни норми, определя гражданското население и гражданската инфраструктура на Украйна като едни от основните военни цели. През тези една и половина години на война, Русия предостави на целия свят ярък пример за геноцид на нацията на цяла държава, единствено по национални признаци. Дори беше измислен терминът „денацификация“. Европа не е виждала такова варварство от 1945 г. нататък!

Вече от началния период на тази война се характеризира със съвършено необяснимата жестокост на руските войници спрямо гражданското население на Украйна. Абсолютно невъзможно е обяснение за руските огневи удари по жилищни сгради, социални обекти, училища, културни обекти. На целия свят са известни ярки факти за проявата на такава жестокост и безумие в Ирпен, Буча, Мариупол, Изюм. Сега към този списък „се добавят“ Бахмут, Херсон, Николаев, Одеса, Харков, Днепр, Хмельницки, населените места в Донецка, Луганска, Запорожска, Харковска и Сумска области…

Последният период на войната (май-юни) се характеризира с острото увеличение на терора от страна на Русия с ракетни средства върху украинската територия. Целите на масовите ракетни обстрелвания, където броят на ракети в едно откриване достигаше стотици, често не са обекти с някакво военно предназначение, а селища и гражданска инфраструктура. Такава активност не се наблюдаваше от началото на пълномащабното нашествие на РФ върху Украйна. Само през май ВКС на РФ извършиха 17 масови ракетни атаки, а през първите дни на юни – още 4 атаки! Киев е особено „облагодетелстван“ и се сблъсква със значителен брой такива атаки. Само от 15 до 21 май нощните тревоги продължаваха общо повече от 15 часа!

Как може да се обясни такива „усилия“ от ръководството на Русия, какви „аргументи“ може да се представят за обяснение на увеличението на ракетния терор? Всичко е изключително просто: въпреки всякакви усилия, Путин не успя да постигне нито една от поставените цели в рамките на завоевателната война (ох, извинявайте, СВО), поради което унищожаването на населението на Украйна стана неговата основна цел. Руските пропагандисти като Владимир Соловьов, Сергей Мардан, както и идеолози на рашизма (Дугин), направо призовават за пълното унищожение на украинците с цел последващо заселване на украинска територия от руснаците.

Изводът е очевиден – Русия и нейната армия извършват най-грубите нарушения на всички международни норми, а в крайна сметка нищо друго, освен геноцид на населението на Украйна! Става въпрос за официален тероризъм от страна на държавата – Русия!

Прикривайки емоциите, да се обърнем към още един аспект на „ракетния“ въпрос, а именно въпросът за противодействие на ракетния терор, въпросът за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана. Тук е ясно, че украинската система на ПВО и ПРО заслужава най-високи оценки, което се признава и от западни експерти в тази област. Нито една армия в света няма подобен опит за противопоставяне на редовни масови комплексни ракетни атаки!

Само над Киев през май месец, благодарение на ПВО и ПРО, бяха унищожени: 7 „Кинжала“(!), 13 „Искандера“, 65 крилати ракети (тип Х-101, Х-555, „Калибър“) и 169 ударни безпилотни летателни апарати от различни типове! Очевидно е, че всички тези „играчки“ не бяха пълни със сладкиши, и ако не беше за средствата на ПВО, можеше само да се предполага с какви цифри щеше да се измери броят на жертвите сред мирното население! Не можем да забравим факта, че само една ракета попадна в жилищна сграда в Днепр, която доведе до смъртта на над 50 души. А колко по чудо оцелели, но загубили дома си?! Не трябва да забравяме и за Уман…

В съчетание с успехите и професионализма на украинската противовъздушна отбрана, признаваме и факта, че без западните средства на противоракетната отбрана, руските ракети биха достигнали целите си в Украйна много по-често, което би създало напълно различна картина от жертви и разрушения. Несъмнено, западните системи на противовъздушна и противоракетна отбрана са безценна помощ за Украйна в нейната борба с държавно-терористическа организация.

От украинския народ заслужават искрени благодарности всички, които предоставиха реална помощ и средства за противовъздушна отбрана. Различни средства от големокалибрени пушка до най-модерния „Patriot“. Резултатите от работата на тази „техника“, както се казва, са очевидни!

И все пак, колкото и цинично да звучи, войната има още една страна – технологичната. Войната е голям полигон за изпитване, който позволява да се направи реална оценка на ефективността на определено въоръжение при бойни условия. В Украйна множество модели на западни системи на противовъздушна отбрана показаха висока ефективност. Не е рядкост да се унищожават всички открити цели, особено крилатите ракети от различни типове.

И все пак остава въпросът – руските аеробалистични ракети „Кинжал“ и балистичните ракети от типа „Искандер“, които са били представени от руската пропаганда като „неунищожими“. „Неуязвимостта“ на последните се оказа доста съмнителна. Системата на ПВО „Patriot“ в този случай демонстрира своята ефективност и с необикновени тактико-технически характеристики доказва способността да унищожава всякакъв вид руски ракети. Такава е борбата на технологиите във войната.

И предизвиква сериозни съмнения, че в Русия, поради влиянието на световните санкции, които ограничават (спират) достъпа до напреднали технологии, ще успее да „направи нещо на колянка“ в противовес „Patriot“. На тях са им необходими квалифицирани работници, напредничави предприятия, силна икономика… И тези липсват! Но има още стари ракети от бившия СССР. Много!

Русия ще продължи „ракетния терор“ и можем смело предположи, че до днес руските ракетни атаки не са свършили. Анализирайки техниката на руснаците, можем също толкова смело да кажем, че в момента те събират ракети и формират нов списък с цели в Украйна. Какви и колко – ще видим.

Очевидно е, че тази теза изглежда напълно неподходяща и неуважителна към населението на Украйна. Но може би това ще засили доставките на нови батерии „Patriot“ за защита на украинското небе… Западът може да помогне за създаването на така наречената „коалиция Патриот“ по аналогия с танковата коалиция.

Забавянето или недостатъчността на доставките на западни специализирани оръжия като противовъздушни и противоракетни системи значително ще усложни въпроса за постигане на успех в отбраната срещу руските ракетни атаки в Украйна, което ще доведе до неоправдано увеличение на вече значителния брой жертви и ранени, както и на оставащите без дом сред мирното население в Украйна, многократното повтаряне на случилите се трагедии.

Днес единствено обективната и правилна позиция от страна на цивилизования свят, преди всичко от САЩ и Европа, беше и може да бъде само широкомащабната подкрепа на Украйна. И противовъздушните и противоракетните системи – това не е цената, която Западът може и вероятно трябва да заплати на Украйна за всичките й жертви и за сдържането на войната в сърцето на Европа, с цел победа над руския агресор, който поставя заплаха върху европейската стабилност! Съдбата на стените на Европейския дом, издигнати с мъдростта и труда на много поколения негови жители, в голяма степен в момента зависи от Украйна!