Рашков: Отстраниха Божанов, защото се уплашиха да не разкрие факти от връзките си с прокуратурата, магистратите и съда

Депутатът добави, че това, според него, е основната версия за станалото

„Ние водихме разследване срещу този човек, когато бях министър. Той е свързан със среди и в прокуратурата, и в магистратурата, и в съда, и сега го отстраниха, защото се уплашиха, че ще разкрие факти за връзките му с такива среди. Това коментира пред журналисти в парламента бившият вътрешен министър, в момента депутат от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична Българи“ Бойко Рашков във връзка с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

Рашков добави, че това, според него, е основната версия за станалото.

„Съдия Владислава Цариградска е написала днес нещо, там има две имена, едното от които напоследък, след промените в Конституцията в частта за прокуратурата, започна да размахва пръст – от държавния глава, докъдето прецени“, отбеляза още депутатът. Но не отговори на въпрос кого визира.

Както БТА по-рано съобщи, позовавайки се на разследващите, една от водещите версии за убийството на Божанов са имотните измами, за които има данни в прокуратурата.

БУЛФОТО

Припомняме, че Мартин Божанов беше застрелян в сряда вечер в столичния квартал „Горна баня“. Инцидентът е станал около 20:30 часа на 31 януари в комплекс „Глория палас“.

Изпратените на място полицейски екипи са проверявали всички влизащи и излизащи. В същото време разследващи преглеждали видеозаписи при охранителите на комплекса.

На този етап няма заподозрени. На брифинг от полицията съобщиха, че се касае за убийство. Първоначалните находки са, че се касае за изстрели с огнестрелно оръжие. Божанов е застрелян в тяло и главата, каза заместник-градският прокурор Иво Илиев. По думите му започва разследване за убийство.

БУЛФОТО

В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали по отношение на Божанов за заплахи. Жалбите са от страна на магистрати, каза във връзка с жертвата в отговор на въпрос от БТА градският прокурор на София Илиана Кирилова. Тя допълни, че се работи усилено и по информация за имотни измами. „Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях“, уточни Кирилова.

Този човек е бил интересен и по делото “Крашевски”, каза още Кирилова.

Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че се търсят свидетели, които могат да дадат повече информация по случая. Работи се и с охраната на заведението, отговори на въпрос на БТА Коцев.

Целият ресурс на Столичната дирекция за вътрешни работи е включен в работата по разкриване на убийството, каза още главният секретар.