Ръст на обявите за работа с почти 40%

На годишна база обаче се отчита спад от 10%

Ръст на обявите за работа, но по-малко на годишна база. Общият брой на обявите е нараснал с 37% (11 200 обяви повече) спрямо декември 2023 г. На годишна база се отчита спад от 10%, като обявите за работа са с близо 4500 по-малко от януари 2023 г.  Във всеки един от секторите се наблюдава двуцифрен ръст на предложенията.

Според Християн Петков от JobTiger нивото на предлагането е равномерно. „През някои месеци имаме ръст – през други спад, но като цяло се движат между 45-47 000 на месечна база. В началото и средата на декември има драстичен спад, това е стандартно. Причината е, че голяма част от бизнеса спира да работи – процесите по търсене и предлагане намаляват. Тенденцията се възстановява през януари. Наблюдаваме спад почти във всички сектори на база на миналата година. През цялата 2023 г. голям е спадът в IT сектора. През 2024 г. се очаква възстановяване – реалистично е да е в последното тримесечие на годината“, обясни той.

По думите му няма съкращения, а намалено предлагане в IT сектора. „Търсят се повече хора в здравеопазването, но голяма част за позиции в чужбина. Секторът, който предлага най-много работа, е „Търговия и продажби“, а в хотелиерството се очаква увеличение на предлагането. Делът на обявите от вкъщи е по-малък – това се дължи отново на IT сектора“, посочи Петков.