Равносметка: ГЕРБ спечели 13 града, ПП и БСП – по 4

Равносметката от отминалите местни избори показва, че ГЕРБ спечели 13 областни града. Сега партията на Бойко Борисов ще има кметове в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Перник, Монтана, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково, като в пет от тях спечели още на първия тур.

ПП-ДБ, които за първи път се явиха на местен вот, „откраднаха“ от ГЕРБ четири града. Управляващата коалиция спечели кметските места в Благоевград, Варна и Пазарджик, както се очертава – и в София, където води с малко над 4500 гласа в лицето на Васил Терзиев пред Ваня Григорова. Все пак за столицата още не са обработени всички протоколи на 100%, като в останалите градове, а данните са на база на 99.78%.

Така ГЕРБ губи Варна и София, а в Благоевград и Пазарджик не участва със собствен кандидат – там партията подкрепи двамата досегашни кметове, Илко Стоянов и Тодор Попов, които отстъпиха на адвоката Методи Байкушев и досегашния депутат Петър Куленски от ПП-ДБ. Коалиционният партньор на ГЕРБ обаче – СДС, също ще има свой кмет – досегашния градоначалник на Видин.

БСП ще има кметове в още три града, освен сигурния още на първия тур Русе – социалистите печелят в Шумен, Разград и в Силистра. Реално обаче те имат и четвърти кмет – това е Добрин Добрев в Разград, тъй като той е номинация на общинската организация на БСП, въпреки че се яви на вота като независим. Зад юриста, който беше досега зам.-кмет, застанаха и от ВМРО.

Друг независим също спечели с подкрепата на БСП – в Силистра кмет стана Александър Сабанов, бивш депутат от гражданската квота на ВМРО и бивш председател на Общинския съвет преди години. Той се яви като независим, но зад него застанаха и социалистите.

ИТН пък успя да вземе на втория тур и един областен град при първото си явяване на местни избори. Това е Страцимир Петков, който ще управлява Ловеч, издигнат от партията на Слави Трифонов в коалиция с „Български възход“.

ИТН участва в още една местна коалиция, довела до победа за кметския стол Йордан Йорданов в Добрич. Там партията се съюзи зад неговата кандидатура заедно с ВМРО, ДБГ, НДСВ, ССД и ГН и вече има кмет. По този начин формацията, която е най-малката в парламента, изпревари „Възраждане“, останали без кмет на голям областен град, пише dir.bg.

В Кюстендил дългогодишният кмет Петър Паунов, подкрепен от ГЕРБ, освобождава кметския кабинет за кандидата Огнян Атанасов от Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, но на балотажа той получи рамото на БСП и ПП-ДБ заедно с други формации.