Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Това се случи във втория ден на първото заседание на парламента.

Гласуването

Кандидатурата на Назарян беше одобрена със 131 гласа „за“, 66 – „против“ и 39 – „въздържали се“. Подкрепа новият шеф на парламента получи от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. „Против“ се обявиха депутатите от ПП-ДБ и „Величие“, а представителите на „Възраждане“ се въздържаха.

Преди това Тошко Йорданов обяви, че групата на ИТН ще подкрепи всички кандидатури, за да тръгне работата на парламента и да се стигне до връчването на мандати от президента. Партията обаче е категорична, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС.

Във втория ден на новото Народно събрание кандидатите за поста бяха четирима – Рая Назарян, Петър Петров от „Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от „Величие”. Само най-малката политическа сила смени номинацията си от вчера, когато тяхното предложение беше Юлияна Матеева.

„Независимо от степента на общественото доверие, Народното събрание е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Нашата обща отговорност като народни представители, независимо от ролите на опозиция и управляващи, е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия. В мое лице може да разчитате на диалогичност, справедливост, равнопоставеност, безусловно спазване на Конституцията, законите и на правилника за организация на дейността на НС“, каза Назарян в обръщение към парламента минути след избирането ѝ.

Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Назарян е депутат от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в 48-ото Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.

Избрана е за народен представител от същата листа на ГЕРБ-СДС и в 49-ото Народно събрание.

Избор на заместник-председатели

50-ото Народно събрание ще има 7 заместник-председатели – по един от всяка парламентарно представена партия. Техните кандидатури бяха гласувани анблок. На председателската трибуна сядат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Драгомир Стойнев от БСП, Цончо Ганев от „Възраждане“, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от „Величие“.

Реакциите

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов благодари на ИТН за подкрепата и допълни, че е очаквал такава и от ПП-ДБ. В една от почивките преди гласуването преговорният екип на първата политическа сила е опитал да разговаря с представители на ПП-ДБ в търсене на подкрепа за номинацията на Назарян, каза още Борисов.

Според него от ИТН са поели целия пасив и всички са се упражнили върху тях, само защото са отстояли възможността да се тръгне по процедурите. Попитан дали би им върнал жеста, Борисов каза, че не би върнал на никого никакъв жест, защото такъв не е поискан.

„Малкото ДПС. Най-накрая Слави Трифонов бе използван за това, за което бе създаден“. С тези думи в публикация в социалната мрежа Facebook съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира подкрепата на ИТН за номинацията на Рая Назарян.