Разби се руски военен самолет. Загинали са всички пасажери, сред тях и пленени украински войници

Руски военен самолет Ил-76 се е разбил в Белгородска област, близо до границата с Украйна. Загинали са всички 75 души на борда, съобщават редица канали в Телеграм. Новината бе потвърдена и от губернатора на областта Вячеслав Гладков, който говори за „инцидент“ в Корочански район. По думите му в момента на мястото работи разследващ екип и служители на ЕМЕРКОМ. Гладков обеща да даде и други подробности по-късно.

По-късно руското министерство на отбраната потвърди за падналия Ил-76 с уточнението, че инцидентът е станал около 11:00 ч. местно време. На борда му са се намирали 65 пленени военнослужещи от ВСУ, които са били транспортирани до Белгородска област за размяна, шестима членове на екипажа и трима ескортиращи.

Министерството не уточни дали има оцелели при катастрофата.

Украинските средства за масова информация съобщиха, позовавайки се на източник от украинските въоръжени сили, че „това е тяхна работа“. Това бе цитирано от „Украинска правда“ и РБК-Украйна. Според версията на източника сваленият Ил-76 не е превозвал пленници, а „вероятно“ ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300.

Косвено потвърждение за това е фактът, че час преди да се появят първите съобщения за катастрофата на Ил-76 в Белгородска област, в Белгород е обявена тревога за ракетна опасност, а жителите са призовани да се укрият на безопасни места, далеч от прозорците. Около половин час по-късно (в 11:43 ч. московско време) ръководителят на областта обяви отмяната на ракетната тревога, съобщи „Медуза“.

По-късно „Украинска правда“ редактира новината, като премахва думите за „работата“ на украинските военни.

Кремъл отказа да коментира доклада на Министерството на отбраната.

„Това е сравнително нова, свежа информация. Ще се заемем с нея сега“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Белгородският губернатор, без да съобщава за катастрофата на военния самолет, по-рано написа в канала си в Телеграм: „Инцидент в Корочански район. Сега на мястото работят следственият екип и служители на Министерството на извънредните ситуации. Промених работния си график и пътувах до района. Всички подробности по-късно.“

Ил-76 е паднал на пет-шест километра от село Яблонево, на земята няма щети, съобщи за ТАСС настоятелят на местната църква.

По-рано канали в Telegram и провоенни блогъри съобщиха за свалянето на Ил-76 в Корочански район на Белгородска област, публикувайки видео, на което се твърди, че се вижда как самолетът пада и се взривява на земята.

Свързаният с Министерството на отбраната канал „Изтребител“ пише за 76 пътници – „пленници за размяна“, без да се броят ескортиращите и екипажът на кораба. По-късно съобщението бе изтрито.

Ил-76 е тежък военнотранспортен самолет, предназначен за превоз на оборудване, в това число и танкове, и товари с различно предназначение.