Разбита е корупционна схема за милиони долари с артилерийски снаряди за украинската армия

В Киев е задържан чиновник от министерството на отбраната

Разбита е корупционна схема за закупуване на артилерийски снаряди за украинската армия на стойност почти близо 40 млн. долара, съобщи УНИАН.

В резултат на следствени действия в Киев е бил задържан ръководителят на една от главните дирекции на министерството на отбраната, който е замесен в сделката.

По данни на следствените органи чиновникът от министерството на отбраната е подписал през декември миналата година договор с компания производител на специална продукция за закупуването на голяма партида артилерийски снаряди за украинската армия. Тогава обаче на сметките на производителя не са били преведени средства от държавния бюджет.

Новосъздадената Агенция за отбранителни покупки на министерството на отбраната впоследствие сключва по-изгоден договор за доставка на същите снаряди със същия производител, посочва УНИАН.

Новият договор за разлика от предишния предвижда закупуване на боеприпаси без посредници, директно от производителя, което намалява сроковете за доставка и цената на продукцията.

Въпросният чиновник обаче, пренебрегвайки договора на Агенцията, неоснователно е продължил действието на предварителния договор с предприятието производител на специална продукция. След продължаването на действието на стария договор на сметката на чуждестранна компания посредник са били преведени почти 1,5 млрд. гривни. Тази сума превишила с 30% стойността на продукцията според прекия договор с производителя, с което е ощетен държавният бюджет.

На рaботното място и в жилището на задържания чиновник са открити документи, потвърждаващи корупционната схема.

Служителят е отстранен от длъжност, подведен е под отговорност и украинските власти търсят начини да възстановят незаконно изразходваните средства, пише Ройтерс.