Раздаването започна: 4 млрд. лева отиват за саниране на частни жилища

Изключително голям е интересът за обновяването на частни жилищни сгради. До крайният срок са регистрирани общо 3061 заявления на сдружения на етажната собственост за близо 4 милиарда лева. Това показват данните публикувани в информационната система за еврофондовете ИСУН 2020, установи проверка на Mediapool.

Крайният срок, в който общините можеха да входират заявленията на етажната собственост, изтече на 31 май.

ИСУН 2020 не предоставя информация коя община, колко предложения е успяла да входира. Не се виждат и самите предложения. Така на практика е торпилирана публичността по разпределянето на парите за саниране на сградите.

В същото време данните показват, че интересът е голям, а средствата няма да стигнат за всички желаещи. Общо са предвидени едва 1.4 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност на жилищните сгради.

Съгласно заложените критерии за оценка с предимство при санирането ще са големите жилищни панелни блокове от времето на социализма. Малките тхлени сгради строени през първата половина на миналия век отново няма да успеят да се класират, а такива има доста в централните части на областните градове.

Разчетите на експерти показват, че планираните 1.4 милиарда лева ще стигнат за санирането на около 1000 панелни блока. За сравнение със средства по Националната програма за саниране, която се финансираше от държавния бюджет, бяха обновени около 1970 сгради.

Плановете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са до два, три месеца класирането да е готово. Това означава, че най-късно през септември ще е ясно кои са печелившите от поредното раздаване на милиарди.

Крайният срок за усвояването на европейските средства е до края на 2026 г. Дотогава всички одобрени блокове трябва да са обновени.