Разгеле! Прокуратурата приключи случая „Дебора”

Районната прокуратура в Стара Загора е приключила разследването за насилието над 18-годишната Дебора Михайлова, предстои предявяване на материалите по делото на обвиняемия Георги Георгиев и внасяне на обвинителния акт в съда. Това съобщи районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Обвиненията срещу 26-годишния Георги Георгиев са три – за закани с убийство в периода от април до 26 юни тази година с 6 конкретни проявления, в които е имало и душене, ритане и заплахи. Заради остриганата коса на младата жена с машинка, Георгиев е обвинен и за принуда, а има и обвинение за причиняване на две средни телесни повреди.

Едната е обезобразяването, което се изразява в 18 наранявания с макетен нож по различни части от тялото й, а другата е тежка черепно-мозъчна травма, която е била временно опасна за живота на Михайлова. Престъпленията са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, но обвинението няма да бъде за това, че е извършено в условията на домашно насилие. Причината е, че поправките в закона бяха приети след случая с Дебора Михайлова.

„Разследването приключи и считаме, че сме събрали и проверили нужните доказателства, за да докажем виновността на лицето.Изключително интензивно се работеше през последните 4 месеца. Проверили сме и доказателства с цел оборване на алибито на обвиняемия. Нужните доказателства са събрани, започнахме да предявяваме материалите на защитниците“, обясни прокурор Димитрова.

Заради двукратно обжалване на мярката за неотклонение на Георгиев, който няколко пъти поиска да бъде освободен от ареста, предявяването на материалите по делото се бави.

„Целта ни е другата седмица да приключим с предявяването и скоро да бъде внесен обвинителен акт в съда. 19 вещи лица са работили по експертизи по делото, разпитани са множество свидетели и е събран много голям обем писмен материал. Извършени са поредица от претърсвания, огледи и направихме следствен експеримент“, обобщи Димитрова работата на прокуратурата и разследващите по случая през последните месеци.

По думите й,нанасянето на телесните повреди е било предумишлено и е имало предварителна подготовка – прокуратурата е установила, че Георгиев се е снабдил с маска, два броя латексови ръкавици, машинка за подстригване (която обаче не е намерена от разследващите) и макетния нож, който пострадалата е виждала и преди нападението и за който твърди, че е разпознала като негов.

В деня на нападението, Георги Георгиев е помолил приятел да го закара, тъй като не шофира. Казал му, че отиват на рожден ден. По време на пътуването автомобилът е избягвал първокласните пътища, но колата е засечена на общинските камери. Обиколили са много улици, за да се обърка движението на автомобила, но са стигнали до сградата, в която се намира жилището на Михайлова. Двамата са имали предварителна уговорка да се видят в дома й, разказаха разследващите. Той е звъннал на входната врата на сградата, но първия път не е имало никакъв отговор. При второ позвъняване е казал: „Аз съм“, след което вратата се отворила и Георгиев се качил в жилището.

Михайлова е казала пред разследващите, а и по-късно в публични изяви и интервюта, че категорично е разпознала Георги Георгиев по физически белези, по дрехите, парфюма и въпреки маската е била убедена, че това е той. Биологичните следи, намерени на местопроизшествието, не са оставени от него.

„Събрали сме достатъчно доказателства от други източници, за формиране този извод. Шофьорът е дал показания, разпитан е пред съдия. Проследили сме със следствен експеримент маршрута, средната скорост и трафичните данни от мобилните телефони, за да установим движението на автомобила във вечерта на нападението“, обясниха от прокуратурата. Георгиев отрича, че е бил там и твърди, че не е извършител на престъплението.

Прокуратурата все още смята, че основният мотив е ревност. Георги Георгиев е отказал да бъде изследван и да съдейства за изготвянето на съдебно-психиатрична експертиза, но въпреки това според държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства, че той е доминантна и конфликтна личност – има две предходни осъждания за телесни повреди.

Осъществявал е контрол над Дебора Михайлова, искал е от нея да няма контакти с никакви лица от мъжки пол, да се съобразява къде и кога излиза, как се облича, дадоха пример от прокуратурата и посочиха, че той не цени личността на хората около себе си и начина им на живот. Към момента на нападението двамата не са били в много добри отношения. От април до юни е имало 6 пъти закани и заплахи от негова страна, а напрежението между двамата е нараствало постепенно докато се стигне до вечерта на нападението.

Постепенно Михайлова е започнала да изпитва страх, но заради липса на житейски опит и това, че е била влюбена не е преценила ситуацията като рискована. Има данни, че преди да бъде нападната, е обмисляла да разговаря с него публично, в присъствието на други хора в училище, за да обсъдят поведението му и заплахите.

Пред разследващите тя е разказала, че дълго време е обмисляла ситуацията и отношенията си с него, но не е споделила нито с родителите си, нито е подала сигнал в институциите за физическо и психическо насилие. Споделяла е единствено с бившия си приятел, с когото са били разделени, но поддържали приятелски отношения. Той е знаел за агресията от страна на Георгиев и е един от основните свидетели на прокуратурата по случая.