Разкриха схема за издаване на фалшиви болнични за над 1 млн. лева

Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември т.г. комисията е издала общо 5805 болнични листа за временна неработоспособност

Полицията и агенцията за медицински надзор разбиха схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване. Това съобщиха от МВР. Служителите от отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ са започнали проверката по сигнал за злоупотреба със средства след издадени неистински болнични листове, подаден от НОИ.

В състава на обща лекарска комисия на медицински център с клон в Перник, е вписано името на държавен служител от НОИ, който никога не е бил част от подобна структура. По този начин е извършена и злоупотреба с неговите лични данни.

 

Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември т.г. комисията е издала общо 5805 болнични листа за временна неработоспособност.

 

Само за 2023 г. изплатената сума от общественото осигуряване за издадените болнични листове от медицинския център е била за 1 404 611 лв. Събрани са данни за извършено престъпление – издадени неистински и с невярно съдържание документи и болнични листове за временна неработоспособност.