РАЗКРИТИЕ: Алексей Петров се оказа Алексей Деревянний (Дървения)

Алексей Петров беше властен и държеше неговото да се изпълнява. Петров държеше на една позиция- че той е над другите и ги превъзхожда. Прякорът му в ранните години на прехода е бил Алексей Деревянний (Дървения). Общували са с руски служби, с руски партньори, вероятно оттам е тръгнало нещо. „Трактора“ дойде по-късно.

Това разкри пред Нова тв ген. Красимир Петров, шеф на отряда на баретите от 1992 до 1996 г. Той е бил командир не само на Алексей Петров, но и на Златко Баретата, братя Галеви и др.

Поръчката за Алексей Петров е от някой властови център, който има възможности – не казвам, че е от България. Отнася се за много пари, каза ген. Красимир Петров, бивш шеф на баретите, по „Нова телевизия“.

Според него подготовката в тази гориста местност, където става убийството, не е било за ден-два.

Показното убийство на Алексей Петров върна в много хора спомените за началото на прехода – 90-те години на миналия век, когато се създадоха групировките и силовото застраховане.

Малко известен факт е, че повечето от знаковите лица на сенчестия бизнес са преминали, през така наречените барети. Отрядът към МВР за борба с тероризма се оказва първото стъпало от последвалото израстване именно на Алексей Петров, Златомир Иванов – Баретата и братя Галеви.

Има обаче един човек, който познава всички тези хора и дори ги командва.

Срещаме ви с шефа на баретите в най-мътните години генерал Красимир Петров. Той е бил гребец и сребърен медалист от Световно първенство. Дал е и близо 30 години от живота си на МВР. Четири от тях ще помни до края на живота си.

При него са служили, освен Алексей Петров и много други знакови лица на прехода. Пред камерите Красимир Петров разказа как е бил избран за шеф на баретите.

„Министър Йордан Соколов разпореди да се проведе анкета – вътрешен избор за командир на поделението. Предложени бяха 3 кандидатури, като едната беше моя. Разбрах, че 2/3 са гласували за мен. В последствие установих, че в не малка степен Алексей Петров е повлиял за този избор. Той беше неформалният лидер. Гледаха на него с уважение и страхопочитание. Алексей беше такъв човек, че не искаше думата му да се чупи на две. Налагаше своето мнение”, сподели той.

Месец след като генерал Петров става командир на спецполицаите, Алексей Петров – напуска системата.

„Каза: „Аз за жълти стотинки за тази държава няма да работя. Уменията, които имам, ще ги реализирам навън. Много от колегите, които напуснаха – отидоха при него, създадоха охранителна фирма. Той е един от създателите на Съюза на бившите барети. Всички знаем, че тази структура се е подвизавала на басейна „Спартак”, уточни Красимир Петров.

Излизайки от системата на МВР Алексей Петров става един от главните играчи в частния охранителен бизнес. Той прави опит да привлече баретите на служба към себе си. И прави стъпки чрез емисари към избрания с негова протекция генерал Петров.

„Колега, който работеше в Софийско градско, ми каза „Виж, сега, ще ти се предложи да работиш с момчетата и да си партнирате. Те да стъпят здраво в охранителния бизнес и вие да сте зад гърба им и всички други да бъдат смачкани”. Аз казах, че няма да стане. Поделението има своите функционални задължения”, разказа още генералът.

Така новоизбраният шеф на Специализирания отряд отказва да помага на вече бившите барети. Прави се опит за неговата смяна, но неуспешен. Генерал Красимир Петров остава на служба до 1996 година. Години по-късно е посочен за шеф на българските митници. Оттогава му е спомена за нов сблъсък с Алексей Петров.

„Той вече беше съветник в ДАНС. Дойде да иска информация за един от действащите заместник-министри. Това трябва да е било по времето на Румен Петков. Попитах го какво му е необходимо”, обясни Красимир Петров.

Дни по-рано, като шеф на Митниците, той е помолен за услуга от въпросния заместник-министър да бъде по-бързо обработен автобус с туристи, пътуващ за Турция.

„Казва ми „Може ли да съдействащ този автобус да не виси на опашката, а колегите ти да го обработят по-бързо”. Обадих се на шефа на КПП-то и го свършихме”, коментира още той.

Заради тази услуга генералът си навлича гнева на Алексей Петров. „Тогава той ми каза „Разполагахме с информация, че с този автобус ще бъде изкарана дрога за Сирия или Турция? И ти си съдействал, като е осуетена проверка. Попитах защо не са ме предупредили”, каза още Красимир Петров.

До този момент Алексей Петров все още е секретен сътрудник на Агенцията за национална сигурност, но малко по-късно е осветен от тогавашния министър на вътрешните работи като човека, уредил срещата с братя Галеви.

Генерал Петров познава добре и Пламен Галев и починалия неотдавна Ангел Христов. „Те бяха момчета за всичко. Бяха при един столичен бизнесмен, с който се познавах. Пламен Галев в поделението си извоюва имидж, че стои над останалите, за което аз съм виновен. Аз го харесах в началото – атлетичен, с добро телосложение. Допуснах го много близо и той злоупотреби. За една година в това поделение предложих на министъра 11 души за офицери със средно образование. И един от тях беше Пламен Галев”, обясни Красимир Петров.

Случаят, развалил отношенията между Пламен Галев и командира му, е от 1995 година. „Петима служители отидоха на „Капитан Андреево“ да рекетират един сводник“, твърди Петров.

Баретите са задържани от местни полицаи след стрелба и гонка по улиците на Свиленград. „Един от тях бе родственик на Татарчев. Той ми звънна и попита какво се случва с момчетата.

Казах му, че са рекетирали един сутеньор. Казах му, че е по-добре да оставим нещата така, защото са лепнали петно на поделението“, разказа Петров. Заради това решение на командира Галев и още пет барети обвиняват генерала в предателство и напускат отряда.

За Златко Баретата генерал Красимир Петров заяви, че той не е прощавал на никого, изпречил се на пътя му и опитвайки се да му вземе залъка.

Като човек тръгнал от най-ниското стъпало в МВР и стигнал до висши длъжности, генерал Красимир Петров има своя визия, за това как е станало покушението над Алексей Петров.

„Има една руска винтовка „Драгунов“ – пушка-снайпер, която от два километра ще те уцели, както и където иска. Алексей беше с най-много ум и виждане за бъдещето“, заключи той.