РАЗКРИТИЕ: Бившият шеф на ГДБОП свързан с Нотариуса

 

Бившият шеф на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е „осъществявал контакт“ с убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса. Това потвърди официално пресцентърът на МВР пред „Свободна Европа“ с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод, пише в подробна публикация по темата изданието.

Доскоро неофициалната информация свързваше бившия шеф на антимафиотите с близки приятелски отношения с Нотариуса – обстоятелство, което той не е отрекъл пред разследващите предполагаемата престъпна група на Божанов и което беше потвърдено публично и от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

В момента Янев работи в отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който в момента разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР уточняват, че служителят „не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството“, съобщава още „Свободна Европа“.

„Любомир Янев е информирал ръководството на СДВР, че назад във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов във връзка с подавани негови жалби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка“, гласи отговорът на пресцентъра на вътрешното министерство на писмено запитване на „Свободна Европа“, пише в публикацията изданието.

Докато Янев е начело на ГДБОП, е проведен необичаен външен конкурс за разследващ полицай, по който впоследствие е назначена съпругата на Нотариуса – Гергана Божанова. Тя и в момента е служител на службата, но е в отпуск по майчинство. Божанова печели конкурса в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който сега е депутат от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, след като той стана служебен вътрешен министър през май 2021 г.

От МВР добавят пред „Свободна Европа“, че в момента тече „комплексна проверка“ на дирекция „Вътрешна сигурност“, чиято основна цел е „установяване на постъпили данни за контакти на други служители на МВР с Мартин Божанов“.

Любомир Янев е зам.-директор на ГДБОП от юли 2019 г., а на 30 юни 2020 г. става директор. На 31 май 2021 г. е освободен от поста и е назначен в СДВР.

От ведомството не дават информация и по въпроса дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицията. Такива непотвърдени данни са достигнали до неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), която разкри схема за влияние на Божанов в закритите вече специализирани съд и прокуратура още през 2021 г.

Такава информация не е предоставена и на временната парламентарна комисия, която беше създадена след убийството на Божанов, с обяснението, че тя е класифицирана. В интервю пред „Сега“ градският прокурор на София Илиана Кирилова също посочи, че прокуратурата също е задавала този въпрос, но отговор не е получен.

Междувременно от вътрешното министерство бяха отстранени двама полицаи заради дисциплинарно производство по повод подозрения, че са охранявали нерегламентирано Божанов. Техни снимки бяха разпространени от АКФ с призив МВР да провери каква дейност са извършвали служителите на реда за Нотариуса.