Размирици, отвличания и взривове: Обявиха извънредно положение в Еквадор

Президентът Даниел Нобоа нареди неутрализиране на престъпните групи, занимаващи се с трафик на наркотици

Еквадор е обхванат от размирици, отвличания и експлозии. Президентът Даниел Нобоа обяви, че страната се намира в състояние на „вътрешен въоръжен конфликт“ и въведе извънредно положение.

Членове на престъпни групировки предприеха отвличания и екзекуции, а въоръжени нахлуха в телевизионно студио. Силите на реда се опитват да възстановят реда.

Във вторник предаване на живо на еквадорската обществена телевизия ТС беше прекъснато от маскирани, които нахлуха, размахвайки оръжия и експлозиви, и принудиха служителите да легнат на пода. След това в студиото пристигнали тежко въоръжени военни, които освободили всички служители и арестували нападателите.

„Благодаря на Бога, че сме живи, защото нападението беше изключително жестоко. Бяхме на живо с моята партньорка Ванеса Филела, когато чухме, че има бой пред студиото. Продуцентите ни казаха: „Внимавайте, опитват се да влязат, ограбват ни“. Простреляха в крака един от операторите ни, а на друг счупиха ръката. Полицията дойде много бързо, обгради телевизията и специалните части се намесиха”, разказва за ужаса телевизионният водещ Хорхе Рендон.

Президентът нареди неутрализиране на престъпните групи, занимаващи се с трафик на наркотици.

„От този момент всички терористични групи, посочени в указа на президента, представляват военна цел. Настоящето и бъдещето на нашата родина са заложени на карта. Няма да отстъпим, нито да преговаряме. Заради общественото благо, справедливостта и реда не може да прекланяме глава пред терористите”, категоричен беше командващият специалните части на Еквадор Хайме Вела.

Снимка: БГНЕС

Еквадор е разтърсен от размирици, след като в неделя от килията си изчезна Адолфо Масиас-Фито – водач на бандата „Лос Чонерос”. Същия ден той трябвало да бъде преместен в затвор с максимална степен на сигурност.

Заради насилието в Еквадор, извънредно положение беше обявено и граничните части на Перу.