Разпространиха фалшиви голи снимки на млада жена в Русе

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов много трудно ще се стигне до човека, който е пуснал снимките в интернет

Популярно лице в Русе стана жертва на злонамерена атака в социалните мрежи. 27-годишната Камелия Ангелова, която е Мис „Топ лице на Русе“ за 2021 година сигнализира, че нейни голи снимки се разпространяват в затворена група на Telegram.

„На 8 януари непознато лице се свърза с мен в социалните мрежи и ми каза, че има мои голи снимки, които се разпространяват в социалните мрежи“, разказа тя пред Нова ТВ.

Жената вижда, че снимките са три и са взети от профила ѝ в социалните мрежи, но са променени чрез изкуствен интелект.

„Отрекох това да съм аз. Видях групата в Телеграм – там има порнографски материали. Подозирам, че е използван изкуствен интелект. Подадох сигнал в полицията. Оттам казаха, че следят сериозно подобни случаи“, обяснява Камелия Ангелова.

Потърпевшата е пускала жалба и в Районната прокуратура в Русе. Снимките са изпратени от човек, който е с анонимен профил. Затова и жената не знае дали го познава.

Стопкадър: Нова ТВ/Една от разпространяващите се снимки 

Ангелова посъветва младите момичета да не приемат всякакви покани за приятелство в социалните мрежи, да внимават какво качват и профилът им да не е публичен.

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов много трудно ще се стигне до човека, който е пуснал снимките в интернет.

„Прокуратурата трябва да установи дали снимковият материал е истински, или фалшифициран. Това е един дълъг процес. Подобни случаи ще зачестяват. Има и фалшиви порнографски клипове“, уточни той.