Разраства ли се конфликтът? Повиши се вероятността за война в Ливан

Израел последно воюва с "Хизбула" през 2006 г. Според Халеви страната има много уроци от сраженията в Газа, много от тях са подходящи за Ливан, а има някои, които трябва да бъдат коригирани

Вероятността да се стигне до война в Ливан в следващите месеци е „по-висока от преди“. Това казва, цитиран от The Times of Israel, началникът на щаба на армията ген.-лейтенант Херци Халеви.

 

Пред войски в Северен Израел, по време на тренировка, симулираща офанзива в Ливан, Халеви казва, че Израелските сили за отбрана „увеличават готовността си за битки в Ливан“.

 

Думите му следват епизод на ескалация по северната граница с интензивна размяна на огън между Израел и ливанската проиранска група „Хизбула“.

Израел последно воюва с „Хизбула“ през 2006 г. Според Халеви страната има много уроци от сраженията в Газа, много от тях са подходящи за Ливан, а има някои, които трябва да бъдат коригирани.

„Искаме да постигнем много ясна цел в Ливан, да върнем жителите на север, всички общности на север“, казва той, имайки предвид около 80 хил. израелци, разселени поради ежедневните атаки на терористичната група Хизбула.

Не знам кога [ще се случи] войната на север. Мога да ви кажа, че вероятността това да се случи през следващите месеци е много по-висока, отколкото беше преди.


Херци Халеви,

началник на Израелските сили за отбрана