Разследването срещу касапина с макетното ножче – умишлено забавено

Ден след като прокуратурата и МВР сами се похвалиха и изтъкнаха колко добре са разследвали случая с обезобразеното от приятеля си с макетно ножче 18-годишно момиче от Стара Загора, адвокатът на жертвата ги опроверга.

Димитър Киров обясни, че тепърва ще се прави експертиза каква е телесната повреда на ученичката. „За съжаление е доста забавена (експертизата). Това, което можеше да се започне преди месец, започва едва сега“, каза той пред Нова тв.

На въпрос какви пропуски има в разследването адвокатът посочи, че въпросът дали жертвата е била заплашвана е можел да бъде зададен още преди месец, а не едва сега. В неделя се разбра, че на Г.Г., пуснат от Окръжния съд в Стара Загора без мярка за неотклонение, е отново задържан, но този път за закана с убийство. Г.Г. пратил две заплашителни съобщения на жертвата си два дни, преди да я нападне, обяви прокуратурата. За заплахите обаче прокуратурата разбрала едва след като се вдигна медийния шум по случая и момичето е призовано на разпит.

„Сега разследването се оттласква от мъртвата точка. Надявам се, че  това не се случва заради медийния натиск, а защото така казва законът“, посочи адвокатът.

Той разказа още, че 18-годишното момиче не е в добро психично състояние. „Има загуба на идентичността след безумното престъпление“, посочи той.

„На този етап съм разговарял само с родителите на момичето. Тази седмица ще се видя и с нея. Говорихме доста, състоянието е ясно. Видяхме и психиатрична оценка.

Това, което се случва с нея, никак не е обнадеждаващо. Вижда се, че момичето отказва да контактува със света, изживява постоянен страх и паника, че всичко може да се повтори. Нейното емоционално състояние е сринато. Тя търси себе си след всичко това, което е направено с нея като човек и като жена. Процесът на възстановяване, ако въобще може да има пълно такова, ще продължи доста дълго време“, обясни адвокатът.

Според него разследването не трябва да се фиксира само върху това каква е телесната повреда. „Но да гледаме нещата в общия им контекст. Имаме и заплаха за убийство. Ако погледнем къде са раните, близостта до жизнено важни артерии. Тоест, имаме право да допуснем хипотезата, че става дума за опит за убийство“ каза още адвокатът. Той бе категоричен, че извършителят трябва да получи тежко наказание. При особената жестокост, садизма, условна присъда или присъда с малък срок, не биха отговаряли на целите на наказанието – възмездие, възпитателен ефект и превенция, смята юристът.

За днес в цялата страна са обявени протестни шествия заради бруталния случай. Пред Нова тв бащата на жертвата каза, че ще семейството ѝ ще бъде на протеста. „Ние ще бъдем там. Ще се борим за промяна, която законотворците трябва да направят. Утре на мястото на дъщеря ми може да е друго дете“, посочи той.

Според него в разследването има хора, които са си свършили работата добре, но има и такива, които не са. „Някъде нишката се къса“, посочи той.