Разследват блудство с 4-годишно момиченце във Враца

Екип, сформиран със заповед на кмета на община Враца Калин Каменов, ще проверява случай с подаден сигнал за извършване на блудствени действия с четиригодишно момиченце, съобщи зам.-кметът Петя Долапчиева.

По думите й в петък, в 17:20 ч. детето е предадено на майката във видимо добро здравно и емоционално състояние. Било е абсолютно адекватно, усмихнато, доволно. В 18:55 майката се обадила на учителя на групата, че е забелязала охлузвания в областта на интимните части на детето.

„Всички разбирате колко е нелепо да говорим за блудство и насилие между деца на четиригодишна възраст. Децата не се оставят сами, учителите съпровождат децата до тоалетна, останалата група остава с помощник-възпитателя, т.е. възрастен непрестанно има поглед върху всяко едно дете. Не можем да допуснем, че е възможно това момиченце да отиде някъде с момченце и да се случи нещо и никой да не чуе, да не види и да не разбере нищо“, категорична бе Петя Долапчиева.

Тя допълни, че до момента няма оплаквания от този персонал и смята, че каквото и да се е случило – не се е случило в детската градина. Долапчиева допълни, че се води комуникация с директор, учители, предстои разговор с родителите, Регионалното управление по образование, уведомена е Агенцията за закрила на детето. Очаква се и становището на Окръжната следствена служба, която е разследващият орган и следва да даде яснота по казуса. „Ще вземем необходимите мерки по компетентност, всеки – от своята институция“, обясни зам.-кметът на Враца.

Пред медиите майката на момичето Ивелина Даскалова каза, че детето е освидетелствано от съдебен лекар и е заведено досъдебно производство. По думите й момичето е обяснило, че са си играли в тоалетната на криеница с друго момченце. В момента не желае да ходи на детска градина.

По-късно днес се очаква официалната позиция и на прокуратурата.