Разследват побой и тормоз над ученичка от младежи във Варна

МОН назначи проверка

Полицията разследва побой и тормоз над ученичка от младежи от три гимназии във Варна, съобщи БНР. Момичето е било удряно, обиждано и унижавано от група ученици на възраст от 15 до 18 години. Насилието е станало в градска среда, а случаят стана известен, след като в социалните мрежи бяха публикувани поредица от видеа с извършеното деяние.

До момента е установено, че сред учениците, проявили насилие, са разпознати младежи от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ и Професионалната гимназия по сторителство, геодезия и архитектура „Васил Левски“. Полицията продължава установяването на още участници.

Директорът на РУО-Варна Ирена Радева обясни, че вероятно ще има разследане и за изтичане на лични данни, тъй като са били публикувани адреси, имена и снимки.

РУО е подало сигнали до Агенцията за закрила на детето и Областната дирекция на МВР. В своя позиция от МОН обясниха, че мобилна група от психолози ще оказва подкрепа на ученичката, станала обект на агресия. Те ще работят и с останалите ученици.

 

„Стартирана е цялостна проверка по случая. Информацията към този етап е, че замесените са от няколко професионални гимназии във Варна. Затова и във всяко от училищата ще работят психолозите от мобилната група. Ще бъде оказана и допълнителна подкрепа на учители от засегнатите училища за повишаване на квалификацията им за реакция при такива случаи и за тяхната превенция“, допълват от МОН.