човешко ухо
човешко ухо

Разтривайте активните точки на ушите

Там се проектират вътрешните органи

Природата се е потрудила да изобрети ушни раковини с различна форма, отенък и размери. Защо? Защото те са индикатор на здравето и лост за въздействие върху вътрешните органи, твърдят медиците.

На всяка ушна раковина има около 170 биологично активни точки, представляващи проекции на всички вътрешни органи и системи. Първата карта на тези точки състави френският лекар Карл Ножие. Той отдели 30-ина по-важни, чрез които на органите се въздейства по-бързо и ефективно.

Диагностиката се извършва със специална игла или сонда. При внимателно натискане на активната точка възниква рязка и остра болка – сигнал за „авария“ в органа, проектиращ се в нея. Масажирането й трябва да е внимателно, но енергично – така, че ушите „да горят“.

Преди да се заемете с биологично активните точки, направете общ масаж на ушите, състоящ се в следното.

1. Отначало ги дръпнете надолу, нагоре и настрани, като опъвате леко назад.

2. Държейки с две ръце ушните миди, правете кръгови движения напред и назад.

3. Притиснете дланите към слуховия проход и рязко ги дръпнете от него.

4. Натискайте външната и вътрешната страна на хълмчето в основата на ушната раковина.

5. Обхванете ушните миди отдолу с показалеца и средния пръсти и с пълзящи движения енергично ги разтрийте отгоре надолу.

6. С длани покрийте ушите така, че палците да лежат на тила. С показалеца и средния пръст чукайте по основата на черепа както по барабан.

7. Разтрийте енергично ушите, започвайки с горната част на раковината и свършвайки с ямичката.

 

А сега започнете масажа на най-важните точки.

За да стимулирате имунната си система, разтривайте т.нар. ендокринна точка. Тя се намира в основата на ямичката. По време на издишване я натискайте, докато усетите приятна болка. При вдишване прекратете натиска. Трябва да направите около 30 такива разтривания и след това да отдъхнете 5-10 минути. Масажът помага за избавяне от алергията, за нормализация на обмяната на веществата, полезен е при остеохондроза и артроза.

Точката на главния мозък е разположена на изпъкналата част на ушната мида над основата й. Масажирането й оказва положително влияние на целия организъм: изчезват депресията, неврозата и главоболието, подобряват се настроението и паметта, връща се сънят.

Върху точката на вегетативната нервна система се въздейства с с показалците – едновременно на лявото и дясното ухо. Тя се открива по следния начен: напипайте входа на слуховия проход и призвижете показалеца 1 см нагоре в ушната мида. Масажът стимулира кръвообръщението и е полезен е при астма, аритмия, бъбречно-каменна болест и запек. Добре е тази точка да се масажира 2 пъти дневно, а при лошо самочувствие – 3 пъти.

Освен споменатите три основни точки, рефлексотерапевтите посочват още няколко, на които трябва да се обърне повече внимание.

Точката на сърцето и белите дробове е разположане в дълбочина на ушната раковина. За да я намерите, сложете показалеца в слуховия проход и „завийте“ 1 см в посока към тила. При заболявания на сърцето и дихателната система при натискането й се чувства болка. Масажът й е полезен при стенокардия, аритмия, хипертония, пневмония, бронхит и астма. Ако сте пушач, постоянното й масажиране ще ви помогне да откажете цигарите.

Точката на стомаха и червата масажирайте при нарушени функции на храносмилателната система. Придвижете показалеца на 1 см над точката на сърцето и белите дробове и той ще се натъкне на малка хрущялна пъпчица. На тази пъпчица има мъничка браздичка (вдлъбнатинка) – тъкмо там е точката на стомаха и червата.

Точката на шията е до тази на главния мозък, а точката на кръста – 1 см по-нагоре. Те се масажират при остеохондроза, радикулит, междуребрена невралгия, болки в шията, гърба и кръста.

Точката на очите е разположена там, където ухото се пробива за обици (при масаж те трябва да се свалят). Тя са натиска най-вече при късогледство, далекогледство, глаукома и катаракта.

Антистресовата точка се намира в изпъкналата част на основата на ушната мида. Триенето й снема напрежението и раздразнението, укрепва нервната система и лекува фобиите.

Тонизиращата точка е на върха на ушната мида. Тя ни отървава от простудата и грипа и е центърът за управление на надбъбречната жлеза, където се синтезира адреналинът. При масажирането й чувстваме прилив на сили, умората и сънливостта минават.