Развитие по скандала в „Пирогов“: Здравната комисия отмени протокола за освобождаване на директора

Това се случи на извънредно заседание

Развитие по скандала в „Пирогов“. На извънредно заседание здравната комисия в парламента реши да отмени протокола за освобождаване на директора на спешната болница Валентин Димитров.

По-рано днес здравният министър заяви в „Тази сутрин“ по bTV, че спешната болница е декапитализирана. А директорът на лечебното заведение коментира, че тя е на печалба за периода на неговото управление.

Скандалът с „Пирогов“ води до напрежение и сред пациентите, и сред лекарите, заяви директорът д-р Валентин Димитров. Откакто той е на чело на болницата, печалбата ѝ расте, твърди той.

„Инсинуациите, че „Пирогов“ ще фалира, са недопустими и политически незрели“, каза той.

Повод за напрежението е доклад на здравното министерство, според който „Пирогов“ е в тежко финансово състояние и със заем.

„Това въобще не значи, че предприятието е на печалба. То е декапитализирано. Този заем ще създаде още по-лошо финансово състояние. Това не е от вчера“, заяви здравният министър Христо Хинков.

„Как няма да се декапитализираме, като всички неосигурени хора в държавата идват при нас. Как няма да сме декапитализирани заради тримата грзждани от Грузия, които спасихме. Това ни струват над 1 млн. лв. и не се знае дали ще  ми ги платят“, коментира Димитров.

Според министър Хинков основните нарушения са свързани с обществени поръчки – несъгласувани или провеждани чрез пряко договаряне. Купувани са и консумативи без обществени поръчки.

„Това са тежки нарушения. Постепенно през годините, особено 10-15 години, „Пирогов“ западна като болница“, заяви той.

Доктор Димитров е категоричен, че обществените поръчки не са в нарушение на закона. Но след думите на Хинков – директорът заяви, че „Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравното министерство.

„Когато някой обижда „Пирогов“, той обижда тия хора, които спасяват животи. Ние не сме престъпници“, каза Димитров.

Зад него застанаха и лекари от болницата.

Заради скандала здравната комисия заседава извънредно. Председателят ѝ заяви, че констатациите в доклада не са мотив за освобождаването на директора на „Пирогов“.

На заседанието комисията реши да отмени протокола за освобождаването на Димитров.  И пред здравната комисия Хинков аргументира решението си с нарушения при обществените поръчки.

Скандалът породи политически разногласия

Казусът продължава да провокира напрежение сред парламентарните сили. Стигна се до разногласия и в коалицията ПП-ДБ.

Още в началото на деня здравният министър обяви пред bTV – остава на поста въпреки критиките и от чужди, и от свои. Това обаче не се прие от лидерите на некоалицията. От ГЕРБ подкрепиха вчерашното твърдение на Асен Василев, че министър без подкрепа подава оставка.

Оказа се, че коалицията ПП – ДБ не е единодушна. Едните разкритикуваха, а другите защитиха Хинков.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!