РАЗВОД: „Вагнер“ излиза от войната в Украйна

Създателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин отказа да сключи договор с руското Министерство на отбраната, след което беше уведомен за прекратяването на участието на тази структура в специалната военна операция. Това каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, съобщават руски медии.

Андрей Картаполов припомни, че няколко дни преди опита за бунт Министерството на отбраната обяви, че „всички формирования, които изпълняват бойни задачи, трябва да сключат договор“ с ведомството.

„И всички започнаха да изпълняват това решение, абсолютно правилно решение. Всички, освен г-н Пригожин“, отбеляза депутатът.

По думите му „тогава той е бил информиран, че в този случай „Вагнер” няма да участва в специална военна операция“.

Според Картаполов тогава Пригожин „е бил информиран, че в този случай Вагнер няма да участва в специална военна операция“.

„Тоест няма да се отпускат нито финансиране, нито материални средства“, уточни Картаполов. Той също така подчерта, че за „г-н Пригожин това е основното, ако не и основното“.

„Случи се следното: първото са пари, второто са глупави и прекомерни амбиции, а третото е възбудено състояние. Всичко това заедно доведе до опит за предателство и измама на неговите другари“, отбеляза Картаполов, говорейки за причините за опита за бунт.

На 10 юни Министерството на отбраната на Русия съобщи, че с цел повишаване на ефективността на използването на доброволческите формирования в състава на съвместната групировка на войските, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу подписа заповед, определяща реда за организиране на служебната дейност на доброволческите организации .

Документът предвижда до 1 юли доброволческите отряди да сключат договори с Министерството на отбраната. Това ще им даде необходимия правен статут, ще създаде общи подходи за организиране на поддръжката и изпълнение на техните задачи.