Развой: Продаваме оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна

В деня, в който стана ясно, че в четвъртък у нас ще пристигне президентът на Украйна Володимир Зеленски, депутати от повечето парламентарно представени партии внесоха в Народното събрание проект на решение, което да задължи министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажба на оборудването на АЕЦ „Белене“.

Предложението е на Делян Добрев, Теменужка Петкова, Жечо Станков и Росица Кирова от ГЕРБ, съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, представителя на „Демократична България“ Ивайло Мирчев и на ДПС Рамадан Аталай.

Те искат парламентът да вземе решение министърът на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с колегата си от Украйна или други представители на държавата за продажба на доставеното от „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“ на цената на платената сума от „Националната електрическа компания“ (НЕК) по арбитража – 601.617 млн. евро или 1.176 млрд. лв.

Също така депутатите смятат да отменят решението от 7 юни 2018 г., с които бяха задължили тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова да проведе процедура за търсене на стратегически инвеститор за довършването на проекта. Процедурата обаче бе спряна заради пандемията от коронавирус и така и не бе възобновена от следващите служебни и редовно правителства заради започнатата от Русия война в Украйна.

Намеренията са министър Радев да бъде задължен с 30-дневен срок да проведе съответните преговори с Украйна.

Предшественикът му Росен Христов преди месеци обяви след посещение в Киев, че руската страна има интерес към оборудването за АЕЦ „Белене“, но не даде повече подробности.

Украйна иска само парогенераторите

От украинското посолство в София преди време обясниха пред Mediapool, че евентуално интересът на тяхната компания „Енергоатом“, която е оператор на тамошните атомни електроцентрали, е единствено към парогенераторите, доставени за АЕЦ „Белене“. Те са осем, но не е ясно дали за всички тях се проявява интерес или само към някаква част.