Редки издания на Пушкин са откраднати от библиотеките в цяла Европа

Десетки уникални руски книги на обща стойност над 2,6 милиона долара, включително произведения на поета Александър Пушкин, са били откраднати от библиотеки в цяла Европа от началото на конфликта в Украйна през 2022 г.

Една от първите кражби е станала през април 2022 г. в библиотеката на университета в Тарту в Естония. Двама мъже, представящи се за украински изследователи, са взели няколко тома от 19-ти век, съдържащи произведенията на Пушкин (1799-1837) и Николай Гогол (1809-1852), съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Четири месеца по-късно рутинна годишна инвентаризация в библиотеката е установила, че осем книги, с които същите мъже са се консултирали, са изчезнали. Те са заменени с копия с такова високо качество, че само експертите могат да открият разликата.

Подобни инциденти с редки руски книги на стойност десетки до стотици хиляди долари са докладвани в големи библиотеки в цяла Европа, включително Националната библиотека на Латвия, Държавната библиотека на Берлин, Националната библиотека на Финландия и Националната библиотека на Франция. Библиотеката на Варшавския университет е най-тежко засегната, като 78 книги са в неизвестност, според Европол.

В повечето случаи те са заменени с висококачествени факсимилета, които имитират дори изхабяването на хартията, свързано с възрастта на оригиналите, което предполага сложна операция.

Библиотеките са лесна мишена, тъй като често са недофинансирани и им липсва сигурност, коментира Пиер-Ив Гилемет, дилър в Лондон, специализиран в редки руски книги.

„Лесно е да получиш книгите, лесно е да знаеш кои книги трябва да получиш и е лесно да знаеш стойността“, обясни той.

Западните санкции забраняват на търговците от ЕС да продават редки книги на руснаци, което води до операции в сянка, които са трудни за проследяване. Откраднатите руски книги обаче едва ли ще се появят на официални западни търгове, според Гилемет.

Специално френско полицейско звено, борещо се с кражбите на културни ценности, наблюдава разследването във Франция и координира полицейските действия в цяла Европа, а девет души са задържани във връзка с кражбите, според Европол. Според „Ню Йорк Таймс“ френските власти подозират опит на Русия да репатрира културните си ценности.