Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals в Божурище

Кметът на община Божурище Георги Димов, на чиято територия се намира „Златуша“, обяви, че ще свика референдум против добива на подземни богатства в находището. Миналия месец  канадската компания за добив на злато Velocity Minerals обяви, че ще започне да проучва медно-златното находище „Златуша“, след като през януари подписа споразумение за придобиването на 75% от него с българското дружество „Зеленрок“. „Зеленрок“ е собственост на австралийската Raiden Resources. Според прессъобщението канадската компания иска да извърши сондажи с обща дълбочина от 3000 метра в „Златуша“.

Местните жители се организираха във Фейсбук групата „Не на златодобива в община Божуруще“ и излязоха на протест, а кметът обяви, че свиква референдум.

„Общинският съвет и общинската администрация не спират да работят в посока против проучвателните дейности и добива на злато и други подземни богатства на територията на община Божурище и в частност Златуша. В тази връзка, искам да Ви информирам, че предвиждаме като най-удачна дата за провеждането на референдума той да бъде на 09.06.2024 г. Както се очаква, на тази дата ще се проведат и изборите за Европейски парламент и по този начин ще съчетаем двата избора“. Това написа кметът на Божурище Георги Димов в профила си във Фейсбук.

Проектът „Златуша“ обхваща 194 кв. км

Проектът „Златуша“ не се ограничава само до село Златуша. Той се простира от общините Сливница и Драгоман на запад до Банкя и София-град на изток. В посока север – юг проектът обхваща земи между населените места в общините Божурище, Брезник и Перник. Общата сондажна площ, предвидена за проучвания, е с размер 194,3 квадратни километра. Това става ясно от обявлението за откриване на производство за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на метали в „Златуша“, публикувано от министерството на енергетиката на 26 август 2014 г.

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община БожурищеСъщата година се обявява покана за фирма, която да прави пробовземане. През 2018 г. министерството на енергетиката дава зелена светлина за пробите. Министерството на околната среда и водите също одобрява процеса, без да иска ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

През 2024 г. е одобрена „санитарна сеч“, която да премахне дърветата от местата, където се предвиждат сондажи. След това Изпълнителната агенция по горите издава разрешение за изсичане на гора с обем 918 куб.м.

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община Божурище
Снимка: Калоян Божилов

До момента е извършена една сеч, като остават още шест. След приключването на сечта извършването на ОВОС се обезсмисля, тъй като районът и биоразнообразието в него ще бъдат унищожени.

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община Божурище
Снимка: Калоян Божилов

Жителите на Божурище организираха протест на 18 март, тъй като се страхуват, че проектът ще има трайни екологични рискове и здравни последици за хората в региона. Сред основните проблеми, които посочиха протестиращите, са:

Екологични и здравни рискове

Използването на токсични химикали при процеса на златодобив може да замърси водните източници в района. Това неминуемо ще доведе до замърсяване на питейната вода и увеличени нива на тежките метали в нея.

Въздушно замърсяване

Работата на мината води до замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Те са преки причинители на здравни проблеми като дихателни заболявания, астма и други респираторни болести сред хората, живеещи в близост.

Шумово замърсяване

По време на златодобивните дейности се извършват взривове, които оттекват на километри и ще обезпокояват не само местното население, но и всички обитатели на дивата природа.

Растителен и животински свят

Изпълнителната агенция по горите е издала разрешение за изсичане на голям масив от гората около Златуша, с което се унищожават дълготрайно местната флора и фауна. Тези гори са дом на голямо богатство растителни и животински видове, включително важни представители като диво прасе, сърна, вълк, лисица, мечка. Около Златуша се намират природни резервати и непокътнати места. Село Златуша е разположено в близост до красиви планински масиви, които предлагат възможност за разходки, катерене и пикници, туристически маршрути. В околността на селото има реки и потоци с богата водна екосистема.

Проектът за златодобив застрашава и интересите на местния бизнес, предупреждават протестиращите. Потенциалната мина се предвижда да бъде в непосредствена близост до жили на минерална вода, която е свързана с район „Банкя“, където има и завод за бутилиране на минерална вода.На 30 март (събота) от 10:00 часа в село Златуша започва „Поход срещу сондажите“. От групата „Не на златодобива в община Божурище“, която го организира, обясниха, че искат да покажат красивата природа и прекрасна борова гора, която чуждата компания възнамерява да унищожи.