Рекорд: Българите в чужбина изпращали над 4 милиона евро на ден през 2023 г.

А държавата, от която сънародниците ни изпращат най-много финансови средства, е Германия

Над 4 милиона евро на ден са изпращали в страната ни българските емигранти миналата година, като парите идващи от българите в чужбина за 2023-та година са поставили абсолютен рекорд. А държавата, от която сънародниците ни изпращат най-много финансови средства, е Германия.

Преди повече от десетилетие Павлин Благоев идва в Германия. „Всъщност реално ме доведе кризата през 2008-2009-та година. И така се озовах в град Хамбург. Отначало работех в строителния бранш. След това поради ред причини бързо се преориентирах към транспорт и от 2015-та година вече съм професионален международен шофьор“, разказва той.

Откриваме Павлин на работа, близо до Страсбург. Разказва ни, че в Германия е срещнал съпругата си, тук се раждат и двете му дъщери. Но както много други българи, живеещи зад граница, помага и на родителите си в България.

„Всеки месец имам така наречения Dauerauftrakt към моята майка и разбира се някои други малки суми се изпращат при нужда. Достатъчно такива познати и приятели имам. В крайна сметка почти всички имат някакви роднини, брат, сестра, майка, баща и всеки помага с каквото може, разбира се“, споделя Павлин.

А сумите, идващи от сънародниците ни в чужбина, са внушителни. За миналата година те са над 4 милиона евро на ден. Като паричните преводи на българите в чужбина към родината за 2023та поставят рекорд, разказва ни Илиян Насков изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи.

„Това е абсолютен рекорд. За последните десет години имаме увеличение с около 600 милиона евро като сравняваме 2013 с 2023-та. Единият показател са потребителските цени, чийто индекс показва какво е изменението на цените на потребление в българските домакинства. Вторият показател, който ние изследваме, е прагът на бедността. За 2022-а година е около 530 лева. Това е средно за страната, а ако говорим по региони общоизвестно е, че в северозападната част на България икономика на практика няма и линията на прага на бедността е 300 лева. Същата тенденция следват и преводите. В тези региони преводите са приблизително същите, ако говорим за района на София и София област прагът на бедността е около 800 лева“, сподели Илиян Насков, изпълнителен директор на компания за парични преводи.

Топ 3 на страните, от които идват най-големите финансови помощи от българите, живеещи зад граница са Германия, САЩ и Великобритания.

„Внесените пари от нашите български граждани, които работят в чужбина, увеличават жизнения стандарт на много семейства в България. Респективно това води до ръст на потреблението, което от своя страна води до скок на бизнеса и икономиката. Сумите, които влизат в България от емигрантите, представляват процент и половина от брутния вътрешен продукт. Тези средства се използват основно за плащане на битови и комунални сметки, телефони, интернет – те пряко влизат в нашата икономика. Следват парите за лекарства и по-малка част за ремонти“, обясни той.

По думите му около 3 милиона домакинства се възползват от тези парични средства, защото по данни на НСИ над 2 милиона българи работят в чужбина. „Всеки един праща пари на собственото си семейство, а всеки втори – и на своите родители“, заяви експертът.

Той мечтае за завръщане в България, строи и къща, и се надява скоро да се върне в родината.
„Реално плануваме между 5 и 10 години да отнеме целия процес с израстване на нашите деца, построяване на къща и всякакви други подготовки. Това е желанието ми, ще видим. Живеем в сравнително несигурни времена, ще видим какво ще ни донесе бъдещето“, смята той.