Рекорд! Николай Денков си назначи 20 съветници

Рекорден брой съветници назначи в политическия си кабинет новият министър-председател Николай Денков. Те ще са общо 20. Вицепремиерът Мария Габриел пък ще има 14.

На първото заседание на кабинета в сряда бе променен правилникът за устройството на МС. Запазени са досегашните 34 съветнически щата, но те бяха общо толкова за кабинетите на премиера и 4-ма вицепремиери. Сега са разпределени между Денков и Габриел като единствено вице.

С голям политически кабинет преди Денков бе и Кирил Петков. Съпредседателят на “Промяната” имаше 17 съветници. При встъпването си на власт той оправда раздутия щат с нуждата да има съветник за ресора на всяко едно от министерствата. После служебният премиер Гълъб Донев оряза съветниците си до 10.

От вчера новият кабинет започна и назначаването на зам.-министри. Всички от служебния бяха освободени с решение на Гълъб Донев малко преди да предаде властта на Денков във вторник, а академикът заподозря опит за саботаж.

На постовете си в правосъдието остават зам.-министрите Юлия Ковачева и Емил Дечев, който първоначално бе сочен за министър на правосъдието. Междувременно прокурорската колегия на ВСС пък върна третата досегашна заместничка Мария Павлова на работа в Националната следствена служба.

Един зам.-министър остана и във Външно – Велислава Петрова. Тя е продължила работа по молба на Мария Габриел към Донев. Причината е, че тези дни ще има среща към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за която трябва подготвен човек. Все още не е ясно дали тя ще остане да работи в МВнР и след нея.

“Дайте ми малко време”, отвърна Габриел вчера на въпрос избрала ли е вече свои заместници.

“С акад. Денков ще обърнем внимание на заместниците, също както на министрите, защото за нас е много важно. Търсим експертен опит и хора, които са се доказали”, добави тя, цитирана от 24 часа.