Рекорд: Съветниците в Кюстендил обсъждат дали заплатата на новия кмет да бъде 7500 лева

Съветниците в общината в Кюстендил ще обсъдят предложението заплатата на новия кмет на града инж. Огнян Атанасов да бъде около 7500 лева.

На предишното заседание предложението той да получава 8490 лева като месечно възнаграждение беше отхвърлeно.

Размерът на градоначалническата заплата по норматив може да е до 90% от министерската заплата, поясняват финансисти пред БНР.

На заседанието на комисията по финанси по новото предложение четирима са гасували „за“, трима са се „въздържали“.

Заседанието на общинския съвет е на 29 декември. Тогава ще се гласува и каква да е заплатата на неговия председател.

Ще се гледа и предложение за размера на възнаграждението на 37-те съветници. То ще е 70% от средната заплата на общинската администрация, което ще направи около 800 лева месечно.

„За да тръгне градът напред –  и кметът, и съветниците трябва да взимат добро вънаграждение. Както и администрацията“, коментират местни активисти.

Със Закона за държавния бюджет пък всяка година се определя лимит за средствата за възнаграждения на кметове. През 2023-а той е 763 200 лв., което позволява увеличение на заплатите до 14%.

Повечето най-известни лица на местната власт се противят да си вдигат заплатите. През годините това е водело до напрежение у съветниците, защото тяхната пък е процент от кметската и така също остава “замразена”.

Най-щедри са в общини с големи инвестиции на добивната промишленост, където и средната работна заплата на жителите бие по ръст тази в столицата и останалите големи градове.

Сред най-високите заплати са тези на кмета на Благоевград –  5048 лева, Минерални бани – 5000 лева, Кърджали и Мадан – 4600 лева, Ловеч – 4563 лева, Свиленград – 4530 лева, Крумовград – 4480 лева, Перник – 4200 лева.

Инж. Огнян Атанасов, който беше подкрепен от ПП-ДБ, „Левицата“, БСП и „Пряка демокрация“ зае кметското място в Кюстендил след балотаж, на който спечели 68,63% от гласовете на избирателите. Така той отстрани Петър Паунов, който 16 години управляваше града.