Рекорд! Уловиха най-големия сом в историята (СНИМКИ)

Алесандро Бианкарди, италиански риболовец, изважда огромния сом от плитчините на река По в района на Ломбардия в Северна Италия. Уловът – 285 см, бие предишния световен рекорд за най-голям сом (Silurus glanis) с 4 см.

„Когато се появи за първи път, наистина осъзнах, че съм закачил чудовище“, казва в изявление Бианкарди. „Бях сам срещу най-големия сом, който някога съм виждал за 23 години.“

Когато Бианкарди изважда гиганта, той и колегите му го измерват, преди да го пуснат обратно в реката. „Документирането му беше изпратено до IGFA (Международната асоциация за дивечова риба), за да могат официално да регистрират тази голяма риба“, се казва в изявлението.

Сомът е най-голямата сладководна риба в Европа (с изключение на видовете, които мигрират от морето към сладководните басейни, за да се размножават, известни като анадромни видове). Тези риби произхождат от Централна и Източна Европа, но са въведени в други части на континента през последните 25 години, като популациите им се разрастват като гъби в големите реки в Италия, Франция и Испания, пише nationalgeographic.bg.

Река По, която лъкатуши през Северна Италия и през градовете Торино и Пиаченца, е гореща точка за изключително големи сомове.

Последният рекорден улов, сом с дължина 2,81 м, също е изваден от река По на 12 април.

„Сомът е въведен в река По около 2000 г.“, казва за Live Science Пер Ларсон, гост-професор в Университета “Линей” в Швеция, който изучава хищни риби. „Когато вид риба (като сом) се въведе в нова, подходяща среда, нарастването е значително.“

Ларсон е изследвал популациите на сомове в най-северното им местообитание в Швеция, където тези животни имат много по-бавни темпове на растеж, отколкото в по-южните региони, поради по-студения климат.

В проучване от 2022 г., публикувано в Scientific Reports, Ларсон и колегите му документират екземпляр с дължина 1,95 м – най-големият сред общо 1183 уловени сома, като определеят че е на възраст 70 години.

Но големите сомове в по-топлите европейски региони, обикновено са много по-млади от това. Наскоро уловеният сом вероятно е на възраст от 20 до 30 години, изчислява Ларсон, но „риба с размерите, уловени в река По, би била на около 100 години в Швеция.“

Високите температури, подходящата среда и изобилието от храна може да са допринесли за огромния размер на тази риба, добави той.

Река По обаче пресъхва за втора поредна година поради намаляване на снеговалежите, което може да създаде проблеми за гигантските риби. В началото на април нивата на водата са толкова ниски, колкото през лятото на 2022 г., когато екстремната суша разкрива неексплодирала бомба от Втората световна война на брега ѝ.

Не е ясно как сушата ще се отрази на сомовете, но инвазивните видове може да се справят по-добре от местната адриатическа есетра (Acipenser naccarii), която сомът почти напълно е унищожил.