РЕШЕНО: Паметникът на Съветската армия отива в музея

Общинските съветници от комисията по образование и култура в столицата гласуваха „за“ демонтирането преместването на паметника на Съветската армия, предава БГНЕС.

С осем гласа „за“, нула „против“ и един „въздържал се“ общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на този 45-метров монумент. За това гласуваха от „Демократична България“, като подкрепа дойде и от ГЕРБ. Против се обявиха от БСП, като те демонстративно напуснаха залата преди гласуването.

„Важно е да се направи първа стъпка, която беше очаквана от 30 години. Монументът на окупатора, който е три пъти по-висок от този на Васил Левски в София, трябва да освободи това пространство“, каза Марта Георгиева от „Демократична България“.

„Мисля, че е узрял моментът – исторически, този паметник да бъде преместен. Повтарям – преместен, а не унищожен. Той трябва да отиде на заслуженото си място в Музея на социалистическото изкуство или където преценим“, каза и д-р Антон Койчев от ГЕРБ.

„Трябва да оставим паметниците намира. Борбата и битката ни с паметниците не решава никакви проблеми. По същата логика някой в този Общински съвет да реши да премести на входа на Централни гробища паметника на американските летци, които са бомбардирали София“, контрира ги Калоян Паргов от БСП.

Докладът за премахването на монумента е от „Демократична България“ и е внесен за разглеждане преди три години. Подкрепата сега идва от ГЕРБ, след като лидерът на партия на призова съветниците да подкрепят премахването му.

Този четвъртък въпросът ще бъде разгледан и на сесия на Общинския съвет.