Решено: Започваме да ядем лабораторни пилета

Американското министерство на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ/FDA) одобриха продажбата на лабораторно отгледано пилешко месо в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В сряда „Ъпсайд Фуудс“ и „Гуд Мийт“, две калифорнийски компании, потвърдиха, че са получили зелена светлина да предлагат в САЩ „клетъчно култивирано“ или „култивирано“ месо, произведено без необходимостта от традиционно клане на животни.

От „Гуд Мийт“нарекоха одобрението за производство и продажба на култивирано месо в САЩ „преломен момент за разрастващия се сектор на култивираното месо, птиците и морските дарове, както и за световната хранителна индустрия“.

„Ъпсайд Фуудс“ нарече одобрението „исторически крайъгълен камък“ и „началото на изцяло нова ера в производството на месо“.

„Джойнт Баялоджикс“, компания, която си сътрудничи с „Гуд Мийт“, също получи разрешение за производство на тези иновативни продукти.

Култивираното месо се отглежда в стоманени резервоари, като се използват клетки, получени от живо животно, оплодена яйцеклетка или специализирана клетъчна банка.

„Ъпсайд Фуудс“ произвежда големи листове от пилешки клетки, които след това се оформят в котлети и колбаси.

Въпреки че тези лабораторно отгледани продукти няма да се предлагат в магазините за хранителни стоки в САЩ в близко бъдеще поради ограничения в разходите и мащабирането, „Ъпсайд Фуудс“ и „Гуд Мийт“ планират да въведат своите предложения в ексклузивни ресторанти.

Над 150 компании в света се фокусират върху производството на месо на клетъчна основа, което обхваща не само пилешко, но и свинско, агнешко, риба и говеждо месо, тъй като въздействието на традиционната консумация на месо върху околната среда е най-силно изразено при говеждото месо.

„Ройтерс“ отбелязва, че с тези одобрения Съединените щати ще станат втората страна след Сингапур, която разрешава продажбата на така нареченото култивирано месо.