Изгледа към бизнес района на столицата и основен финансов център на кралство Саудитска Арабия, където се издига 302-метровият Kingdom Centre с небесен мост, свързващ 2 кули, и 267-метровият Al Faisaliah Centre

Революция! Арабска държава отваря магазин за алкохол

Истинска революция Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за алкохол в столицата Рияд, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на източник, запознат с плановете и документ, показани в сряда. Магазинът ще обслужва изключително немюсюлмански дипломати, тъй като ислямската религия забранява консумацията на алкохол.

Този ход е крайъгълен камък в усилията на кралството, водено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, да отвори ултраконсервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес, и е част от т. нар. „Визия 2030“ за изграждане на икономика след петрола.

Новият магазин, чието откриване би трябвало да стане факт „през следващите седмици“ се намира в дипломатическия квартал на Рияд, квартал, където живеят служители на посолства и дипломати и ще бъде „стриктно ограничен“ за немюсюлмани, казва се в документа. Все още не е ясно дали други немюсюлмански емигранти ще имат достъп до магазина.

В Саудитска Арабия живея милиони емигранти, но повечето от тях са мюсюлмански работници от Азия и Египет.

Саудитска Арабия има строги закони срещу консумацията на алкохол, чието престъпване може да бъде наказано със стотици удари с камшик, депортиране, глоби или лишаване от свобода. Емигрантите са изправени и пред депортиране. Като част от реформите бичуването до голяма степен е заменено с затворническа присъда.

Досега алкохолът е бил достъпен за пребиваващите в страната само чрез дипломатическата поща или на черния пазар.

Контролираните от държавата медии съобщиха тази седмица, че правителството налага нови ограничения върху вноса на алкохол в дипломатическите пратки, което може да до тласне търсенето към стоките, предлагани в новия магазин.

Новият регламент ще ограничи вноса, за да се противопостави на „неправилния обмен на специални стоки и алкохолни напитки, получени от посолствата на немюсюлмански страни в Саудитска Арабия“, съобщи в неделя ежедневникът Arab News.

През последните години Саудитска Арабия, която беше сравнително затворена в продължение на десетилетия, смекчи строгите социални кодекси, като разделяне на мъжете и жените на обществени места и изискването жените да носят покриващи черни дрехи или абая – дълга връхна дреха, която някои мюсюлманки носят през лятото.

Затягането на властта на принц Мохамед е придружено от промени, които включват отваряне на страната за нерелигиозен туризъм, концерти и разрешаване на жените да шофират, както и репресии срещу всякакви дисидентски прояви и политически съперници.

„Визия 2030“ включва още развитие на местни индустрии и логистични центрове и има за цел да добави стотици хиляди работни места за саудитски граждани.