РОКАДА: Изхвърча шеф на АЕЦ „Козлодуй“

Рокадите в енергетиката продължават с пълна сила при вече втория служебен кабинет на Гълъб Донев. След като смени ръководствата на „Булгаргаз“ и „АЕЦ Козлодуй“, а в БЕХ като втори изпълнителен директор бе сложен предшественикът му Андрей Живков, енергийният министър Росен Христов сега сменя и управляващия „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“.

Това е дъщерно дружество на ядрената централа, което отговаря за развитието на проекта за 7-и блок, около който в последните месеци има сериозно раздвижване и се очаква тази година да му бъде даден старт с участието на американската „Уестингхаус“ (Westinghouse).

Досегашният директор на дружеството Любен Маринов се сменя с Валентин Илиев, който идва от атомната електроцентрала, но е бил начело на това дружество през 2013-2014 г. по времето на кабинета „Орешарски“. Промяната е подадена за вписване в Търговския регистър още на 15 март, но заради пропуски в документацията все още не е факт. Очаква се това да стане в следващите два-три дни.

За рокадата няма ясни мотиви, като липсва и публично съобщение за извършването ѝ. Тя е направена без провеждането на конкурс, но това е допустимо от закона, тъй като „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ все още не попада в графата на големите държавни предприятия, макар да има почти 17 млн. лв. капитал. Причината е, че то не извършва реална дейност, извън документално придвижване на проекта за нов ядрен блок, и съответно няма нужния брой служители и приходи.

Кой е Валентин Илиев

От създаването на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ през 2012 г. реално само Любен Маринов и Валентин Илиев са оглавявали това дружество (с изключение на първия месец, когато го води Атанас Атанасов). Маринов застава начело през юни 2012 г. (при първия кабинет на ГЕРБ), но е сменен от кабинета на БСП и ДПС, с премиер Пламен Орешарски, през август 2013. На негово място е избран Валентин Илиев, който се задържа там до края на 2014 г., когато Маринов се връща в дружеството – вече при втория кабинет на ГЕРБ.

Самият Валентин Илиев работи в АЕЦ „Козлодуй“ от 1997 г. През 2012 г. заема поста „Ръководител на управление „Нови мощности“ в дирекция „Развитие и модернизации“. След което става изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, а когато е махнат от там, се връща на работа в ядрената централа.

За преназначаването му сега има издадено формално предварително становище от Българския енергиен холдинг, но самото решение е взето от управителния съвет на АЕЦ „Козлодуй“ на 7 март. От него става ясно, че Илиев е избран с 3-годишен мандат, а основната му заплата ще бъде в размер на 12 минимални заплати, или 9360 лв. Изрично е посочено обаче, че към нея ще има допълнителни възнаграждения според вътрешните правила на дружеството.

Тук любопитното е, че член на съвета на директорите на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ е и изпълнителният директор на самата ядрена централа – Георги Кирков. За тази си роля той сам си е определил да получава 1500 лв. допълнително на месец.

Кога ще има 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

В края на 2022 г. Народното събрание взе решение, с което задължи правителството (което и да е то) да започне реализацията на проекта за нова мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ по американската технология AP-1000. Конкретиката в решението (предложено от ГЕРБ) беше мотивирана с това, че за въпросната площадка има изготвена екологична оценка именно за този вид реактори и за руските ВВЕР-1000. И тъй като руските няма как да се ползват занапред, остава само моделът на „Уестингхаус“.

„Вече обсъждаме следващите стъпки с екипа за новите мощности в Козлодуй, включително процеса FEED (Front End Engineering Design – основен инженеринг, който дава яснота на централата за работата на новия реактор – бел. авт.). Това е възможност да се запознаем и с местните доставчици и как работи индустрията, като след това можем да използваме локалните контакти, за да превърнем България в основен енергиен център в Европа“, заяви в интервю за „Капитал“ през февруари Елиас Гедеон – старши вицепрезидент по търговските операции в отдела за енергийни системи в Westinghouse Electric Company.

Много е вероятно още в края на тази година да бъде направена своеобразна първа копка, за да се използва срокът на екологичната оценка. Дали и кога ще заработи такава нова мощност обаче е друг въпрос. Минималните срокове за строителство са 10-12 години, цената е над 10 млрд. евро за един блок, а при всички случаи ще се изисква и договор за изкупуване на енергията – вероятно т.нар. контракт за разлика (CFD).