Росен Плевнелиев се размечта: „Ако бях държавен глава…“

Ако бях държавен глава, щях да кажа: „Напред! Към еврозоната, към Шенген“, размечта се президентът от 2012-2017 г. Росен Плевнелиев в „Тази неделя“ по bTV. По думите му, ако това правителство не успее да свърши задачите си, България може да няма друг шанс за влизане в еврозоната.

„Това правителство – добро или лошо, то трябва да устои до влизането ни в еврозоната. В противен случай рискуваме да ни отклонят от европейския път“, заяви Плевнелиев. Той подчерта, че настоящият държавен глава за 6 години нито веднъж не е излязъл да каже, че подкрепя влизането на България за еврозоната. Това била и причината служебните му правителства да не работят в тази посока.

„Може би е време да спасяваме държавата от Румен Радев. България изгуби път и посока под негово управление. Задълба в тежък популизъм“, посочи Плевнелиев. Той заяви, че е дошло времето да се даде предимство на евроатлантическите ценности и на единство. Бившият президент посочи, че Радев е успял да раздели евроатлантическите сили в България и това е изиграло ключова роля.

„Той ще продължи да бъде такъв популист. Биткаджийството е неговата игра. Мъдростта и европейските ценности трябва да бъдат уважавани днес. С влизането на страната ни в еврозоната всичко ще се промени“, убеден е Плевнелиев. Ако не бъде направена нова фаза на интеграция обаче, популистите и техните господари в Русия ще спечелят, смята Плевньо.

Смехотворният бивш президент коментира и конституционните промени, които правителството обсъжда в момента. „Когато се правят конституционни промени, те трябва да бъдат балансирани и устойчиви във времето. В основата на всичко е балансът между различните институции“, философства мъжът на русата синоптичка Деси Банова.

Плевнелиев даде за пример президентите в ЕС, като ги раздели на две групи – избирани от парламента или от хората. Според него избраните от парламента нямат почти никакви правомощия, те са едни представителни лица. Посочва, че такива са президентите на Германия, Италия, Гърция, Португалия.

Плевнелиев откри, че българските президенти са избирани от народа и имат много повече власт дори от колегите си в Европа, избрани чрез същия процес. „Вицепрезидент няма никъде в ЕС – ненужен, излишен, трябва да се махне. Правото президентът да избира служебно правителство – също. Ако си демократ, мислиш институционално. Трябва баланс“, убеден е бившият президент.

Плевнелиев посочш, че 2024 и 2026 г. ще бъдат ключови за бъдещето на българските поколения. „2024 г. може да реши интеграцията на България в еврозоната. Тоест българските институции ще се интегрират с институциите на демократична и просперираща Европа“, казва той. 2026 г. пък щяло да се решава съдбата на Радев. „Неговата стратегия е елементарна – всяка политическа партия, която изплува, той се обръща срещу нея. Целта – да няма обединение. Много малки партии да се обединят под един управляващ, който търси и иска власт“, заключи тъгуващият по властта Росен Плевнелиев.