Ротационният Денков се скара на президента от Брюксел

Ротационният премиер Николай Денков отхвърли от Брюксел претенцията на президента Румен Радев да прави външна политика, която се различава от решенията на правителството и парламента.

По повод разминаването в позициите за Украйна недолюбваният Денков каза, че България има една външна политика, която се формира и реализира от Народното събрание и Министерския съвет, сглобени от некоалицията на ГЕРБ и неслучилата се „промяна“ в лицето на ПП-ДБ. „Всеки има право на някакво политическо мнение, включително и президентът, но България има външна политика, формулирана в решенията на Народното събрание и Министерския съвет“, отбеляза той, цитиран от БТА.

Премиерът направи кратко изявление пред български журналисти в Брюксел, където днес и утре участва в двудневна среща на върха между ЕС и Общността на латиноамериканските и карибските държави.

Денков съобщи, че е разговарял с премиерите на Австрия и Нидерландия. Разменихме по няколко думи. И двамата казаха „действайте по темите, по които сме разговаряли вече“, добави той. По неговите думи се очаква в началото на септември да бъде ясно какво точно ще може да прави служебното правителство на подалия оставка нидерландски премиер Марк Рюте.

Предварителната информация е, че парламентът ще му позволи да работи и по темата Шенген, която нас ни интересува. „Трябва да си свършим домашната работа, да се приемат законите за КПКОНПИ, да започне работата по конституционните промени, защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. Трябва да подсилим работата по границите, като поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място“, допълни премиерът.

Според Денков, ако България отговори на препоръките от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ще има много силни аргументи да отчете свършена работа и да настоява, че повече няма основание да бъде спирана към Шенген. По неговите думи е възможно наесен да има нова мисия от европейски експерти за проверка на изпълнението на задълженията по охрана на външните граници на ЕС.