Рулетка: Бъдещите шофьори се изпитват на случаен маршрут

Министерството на транспорта подготвят промени в изпитите за получаване на шофьорска книжка, съобщи министърът Георги Гвоздейков. Новите правила ще засегнат и тероретичния, и практическия изпит.

„В момента автомобилна администрация подготвя приложение, с което електронно и на случаен принцип ще се избира маршрутът на водачите, когато полагат изпит“, каза Гвоздейков, цитиран от БТА.

Според него по този начин ще се намали „субективният фактор“ при получаване на свидетелство.

От началото на следващата седмица ще има и новост при теоретичния изпит. Става дума за интерактивни видеоклипове, които ще показват опасни ситуации на пътя, обясни министърът.

Това ще е поредният опит за се затегне режимът около шофьорските курсове. За подобни промени се говори от години, но ситуацията не се променя осезаемо.

Преди две години агенцията по безопасност на движението предложи концепция, която предивждаше засилване на теоретичната и практичната подготовка на кандидат-шофьорите, ситна цедка при придобиването на свидетелство, провеждане на изпитите държавата на предварително фиксирани дати през годината, а не когато всяка школа си реши и задължителни проверочни изпити за водачи, които системно извършват нарушения по пътищата.

Година по-рано бе направен опит да се увеличи броят на часовете по кормуване от 31 на 42. В отговор автоинструкторите излязоха на протест.

В края на април бе съобщено, че през миналата година цената на шофьорския курс у нас е скочила с рекордните 18%.