Румъния ни краде дъжда – Тракия се превръща в пустиня

„За последните три години – всяка имаме трагедия. Това ще продължава. Нашата противоградова система е правена през 1970 г. Към онзи момент климатът е бил различен. Климатът се променя. Температурите ще се покачват все повече и повече. Когато се образува градоносен облак, едва тогава започва изстрелването на ракети. Никой не работи превантивно“, каза адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в предаването „Денят ON AIR“.

По думите му държавата избира да плаща обезщетения, вместо да вложи в нова система. Той обясни, че изваляването има и вторичен ефект – вкарва се вода в почвата, а това е изключително важно за земеделците.

„Имаме нужда от редовно правителство, от устойчивост, от създаване на общи приоритети. Надавам се следващият редовен министър на земеделието да се ангажира с цялостна промяна на концепцията на градовата защита в България. Облаците, които ги изпускаме, се изваляват в Румъния. Крадат ни водата през облаците. Никой не работи с облака предварително – няма да падне градушка, колкото портокал, но ще падне, колкото орех“, коментира Абровски.

Той подчерта, че е абсолютно наложително системата да се промени. „На първо време там, където летят самолетите, които разбиват облаците, държавата трябва да отдели 10 млн. лв., за да започне експеримент.

Това го правят навсякъде по света – в Италия, Израел, Южна Африка. Климатът е бъдещето, не парите. Ако ние не променим отношението си към климата, ще видим как Тракийската низина ще се превърне в полупустиня“, предупреди Пламен Абровски.

Според него няма проблем в работата на Агенцията по градушките, а в системата, която е от 70-те години. Абровски каза, че само 3 см сняг са равни на около 10 млн. куб. л вода, които ще влязат във вододайните зони на България.