Румънски кмет защити България за Шенген

Грешно е да се разделят България и Румъния за Шенген. Такова мнение изрази пред БТА кметът на Тимишоара Доминик Фриц. По думите му двете страни отдавна са изпълнили техническите критерии за пространството без граници.

“Решението на австрийското правителство България и Румъния да останат отвън е разочарование на всички нива. От години ни казват, че сме готови, но ето че Австрия позволи само на Хърватия да се присъедини. Това подсказва за дисбаланс на силите”, коментира градоначалникът на европейската столица на културата. Според Доминик Фриц е “трагично” да се говори за Румъния като бедна и корумпирана държава.

В отговор на въпрос кметът на Тимишоара каза, че няма дата за евентуалното присъединяване на двете страни в Шенген. “Това е постоянно унижение”, добави Доминик Фриц. Той сподели, че миналата седмица е имал посещение на група от Австрия. “Оплакаха се как са чакали с часове на границата за проверка. Аз самият чаках два часа на границата, когато реших да отскоча с кола до Австрия с жена ми и малката ми дъщеря”, уточни градоначалникът.

По време на пресконференция за румънски и чуждестранни журналисти, които са на организирано посещение в града, кметът на Тимишоара коментира, че Западна Европа все още възприема Източна Европа като някакво допълнение. “Мнозина продължават да издигат стени в съзнанието си”, подчерта Доминик Фриц. Според него Европейският съюз ще оцелее само ако преодолее подобни предразсъдъци.

Кметът на Тимишоара засегна и теми, свързани с програмата за европейска столица на културата.

В отговор на въпрос дали до края на годината планира да привлече и представителите на българската общност в календара Доминик Фриц разказа за вече съществуващия проект Remix ID – хора обикалят различни села, за да се видят как представителите на българската, словашката, унгарската и други общности се обличат, как танцуват, как съхраняват традициите си. “Имаме планове и желание да финансираме различни проекти, свързани с отделните общности”, добави кметът.

Като пример за мултиезикова и мултикултурна среда той посочи факта, че Тимишоара е единственият град в Европа, който има три театъра на три различни езика.

“Като още едно доказателство за това разнообразие ще припомня, че революцията срещу режима на Чаушеску е започната в Тимишоара от унгарски свещеник”, заяви Доминик Фриц. Той информира, че в четвъртия по големина град в Румъния в момента няма никаква безработица и големите компании “се борят за таланти”.