Румен Радев намекна за кабинет без ПП-ДБ

Преговорите продължават и ще изискват още време, каза вицепремиерът Мария Габриел след консултациите при президента Румен Радев в понеделник.

Държавният глава от своя страна даде сигнал, че е готов да осигури време, но поиска от представителите на ГЕРБ-СДС информация за хода им, каквато не получи публично.

ГЕРБ и ПП-ДБ преговаряха събота и неделя като все още не се знае дали са близо до съгласие.

„Имаме нужда от още малко време за преговори. Благодарна съм на конструктивния тон, в който те протекоха през последните два дни. Разбира се имаме и различия и точно за това ни трябват преговорите – преодоляване на различията и шансовете, които си даваме да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. Да има много ясен механизъм за взимане на решения“, посочи Габриел пред журналисти.

Мария Габриел е казала на президента, че имат нужда от още малко време преди да бъде връчен мандата. 

„Важно е да си дадем шанс тези преговори да продължат. Не сте ме чули да говоря за червени линии. За мен диалогът, взаимното уважение, но и в един момент много ясно носене на отговорност, е водещ принцип, за това, което е решено – да се знае какво се случва и да се носи отговорност, е водещият принцип“, отбеляза Габриел.

Въпросите на президента

В понеделник държавният глава започна консултациите за съставяне на кабинет с ГЕРБ-СДС и попита представителите на коалицията Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян как вървят преговорите, имат ли готовност да получат мандат за правителство или се нуждаят от време и дали обсъждат възможност за формирането на управленско мнозинство извън разговорите им с ПП-ДБ.

Те обаче не отговориха публично.

„Публичната комуникация между партиите в коалицията съживи призрака на предсрочните избори“, каза президентът Румен Радев.

“Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но на принципна основа. За ГЕРБ-СДС е важно диалогът да откриe общите неща, но да се изясни и как се преодоляват различията“, каза от своя страна Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на срещата.

Какво следва?

В 11:30 ще са консултациите с ПП-ДБ, а в 14:00 с ДПС.

Утре са разговорите продължават с останалите парламентарно представени политически сили – Възраждане, БСП и ИТН.

След това държавният глава ще реши кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

За това в Конституцията няма предвиден срок.

Първата възможна дата, в която държавният глава може да връчи проучвателен мандат на кандидат-премиера на първата парламентарна сила е сряда, 13 март.

„Правя консултации и по този въпрос кога да бъде връчен първият мандат“, коментира Радев.