Румен Радев не прие оставката на главсека на МВР

Президентът Румен Радев изненадващо не прие оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Заемащият най-висшата професионална длъжност във вътрешното министерство и неговият заместник Станимир Станев обявиха оставките си пред болницата, в която е полицаят, който пострада тежко след пореден инцидент при гонка с мигранти.

„Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от главния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции“, се посочва в съобщение на президентството.

Това е „позицията на държавния глава, след като се запозна с внесените в президентската институция документи от Министерството на вътрешните работи и с депозираната оставка от главен комисар Петър Тодоров“.

„Президентът Румен Радев не приема главен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г.

Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване“, твърдят още от президентството.

Преди това Румен Радев защити и вътрешния министър Иван Демерджиев, чията оставка искат от дни ГЕРБ и БСП.

„Вътрешният министър Иван Демерджиев много ясно се аргументира какво прави, за да запълни дефицити, налагани в години.

Нека си направят редовно правителство, да си назначат вътрешен министър и тогава искат оставка“, обяви държавният глава.