Румен Радев отсече: Nexo не повлия за третия мандат

Президентът Румен Радев отсече, че кандалът, избухнал след операцията срещу „Нексо“, няма нищо общо с неговото решение да предостави третия и последен мандат за правителство на БСП. Той направи коментара пред журналисти тази сутрин.

Вчера водачът на левицата Корнелия Нинова предположи, че държавният глава се е повлиял от разследването срещу „Нексо“, когато е избрал нейната партия да състави кабинет. От други политици, също се чуха подобни твърдения, включително и от ДБ.

Радев обаче беше категоричен днес, че скандалът е избухнал, след като той е взел решението си в полза на БСП. В същото време изтъкна: „Този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ. Това го виждаме всички.“

На президента не се харесаха допусканията на журналистите, че е предал мандата на партия, която няма да го реализира, за да отидем на избори. „А вие откъде знаете коя партия ще създаде и коя няма да създаде правителство?“, остро запита той репортерите. И отсече: „Всеки има право на своите думи. Седем партии, всяка има своята позиция. Аз така съм преценил.“

Държавният глава повтори аргументите, с които даде мандата на БСП вчера – способността й да прави компромиси и да управлява заедно с идеологически опоненти.

Радев разясни по интересен начин изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова, че следващото редовно правителство трябва да следва политиките на служебния кабинет, назначен от държавния глава.

„Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности пред него“, похвали той своето правителство. И допълни, че подобна политика би трябвало да се следва от всички правителства.