Румен Радев посече избора на Белазелков и Атанасова за КС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда.

Двете решения днес са обнародвани в „Държавен вестник“ и започва да тече 7-дневният срок, в който новоизбраните конституционни съдии трябва да положат клетвата си.

В мотивите си президентът припомня новоприетия текст от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Радев атакува и 9-годишния срок на мандата, който депутатите записаха в решенията за Атанасова и Белазелков. „Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата“, казва Радеви и припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

„Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен“, смята президента и призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии, преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Пред 2012 г. президентът Росен Плевнелиев и тогавашният председател на КС Евгени Танчев провалиха клетвата на избраната от парламента за съдия Венета Марковска. В последните дни се чуха призиви и към Радев да осуети клетвата на новите избраници от парламентарната квота и особено на Атанасова.

ПОЗИЦИЯ

14 от общо 27 адвокатски съвета в страната излязоха с обща позиция, с която призовават Народното събрание за „разум, морал и отговорност“ и отмяна на решенията от 19 януари, с които Атанасова и Белазелков бяха избрани за конституционни съдии.

Ръководствата на 14 адвокатски съвета обаче настояват председателят на Народното събрание, президентът и шефовете на двете върховни съдилища „в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред“. Парламентът, президентът и двете върховни съдилища са институциите, които попълват състава на КС. На всеки 3 години в КС има ротация – изтича 9-годишният мандат на четирима съдии от различни квоти. Парламентът трябваше да запълни квотата си още преди 2 години. Сега обаче изведнъж се разбърза паралелно с приемането на промените в Конституцията.

Атанасова и Белазелков бяха номинирани едновременно от лидерите на т.нар. сглобка. Затова и изборът им беше предрешен.

„Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси“, казват сега в позицията си адвокатските съвета. И припомнят – кандидатурите бяха внесени в последния ден от срока, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.

Адвокатите обръщат внимание и че окончателното гласуване в пленарната зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите „отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора“.

Според тях престижът на КС е уронен, защото той не е попълнен със съдии, които отговарят на високите изисквания, поставени от Конституцията. „Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици“, пише в позицията.

В нея се казва още, че депутатите са демонстрирали, че не зачитат нормите на Конституцията и на решенията на Конституционния съд. И обясняват, че избирането на Атанасова и Белазелков за 9 години, както депутатите записаха в решенията, е в противоречие с решението на КС от 11 януари, според което конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото обновяване на състава на КС, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата. Т.е. Атанасова и Белазелков би трябвало да са в КС около 7 години.

„В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността“, се казва в позицията.

Позицията е на адвокатските съвети на адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

ПРОТЕСТ

Гражданската организация „Правосъдие за всеки“ организира за утре протест срещу избора на конституционните съдии, проведен от парламента. Техните възражения са основно срещу Десислава Атанасова – „скандална кандидатура на изявения депутат, политически ръководител и говорител на партия ГЕРБ“, която е взривила правната общност.

„Това е най-политически изявеното и непрофесионално назначение в съда, който трябва да пази държавата и от законите и политиците, за последните 30 години!“, пишат организаторите на протеста.

„Ако пропуснем момента сега да кажем силно и категорично НЕ на политическите игри, които тотално газят през Конституцията и Правото и на попълването на състава на КС (още едно такова предстои през ноември) със скандални политически личности, то с времето ще загубим устоите на държавността и демокрацията и ще се превърнем в олигархо-политическа плутокрация“, пишат от „Правосъдие за всеки“.