Румен Радев поздрави Джо Байдън за 4 юли

Държавният глава Румен Радев поздрави президента на Съединените американски щати Джо Байдън и американския народ по случай Деня на независимостта – 4 юли. „Убеден съм, че връзките между България и САЩ ще продължават да се развиват в духа на трайно приятелство и на стратегическото партньорство, основаващо се на общите ни демократични ценности, споделени интереси и отговорности“, заявява Румен Радев в поздравителния си адрес.

Българският държавен глава отбелязва високата динамика на отношенията между България и САЩ, като посочва, че страната ни ще продължи да работи активно за насърчаване на двустранната търговия и инвестиции, модернизацията на Въоръжените сили, развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката и задълбочаване на контактите между двата народа.

„Внасянето на нов силен импулс в Стратегическия диалог България-САЩ и решаването на ключови въпроси от споделения дневен ред, включително присъединяването на страната ни към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност, са наши непосредствени приоритети“, подчертава българският държавен глава.

Румен Радев заявява, че само в дух на солидарност и в рамките на съюзническите ни отношения могат да се преодолеят предизвикателствата пред международна сигурност, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, както и икономическата, енергийна, продоволствена и социална криза.