Румен Радев се оплаква на Ердоган, че не ни пускат в Шенген

Президентите на България и Турция ще обсъдят овладяването на миграционния натиск, сътрудничеството на София и Анкара в областта на сигурността, икономиката и енергетиката. Румен Радев отива днес на работно посещение в Истанбул по покана на турския си колега Реджеп Ердоган, предаде БНР.

Работната среща на Радев и Ердоган в Истанбул е на фона на засиления бежански поток към страната ни от Турция през последните месеци.

Разговорът ще се проведе часове след като Съветът на Европейския съюз отхвърли присъединяването на България към Шенген по искане на Австрия и Нидерландия, които настояват за допълнителни гаранции, че страната ни се справя с нелегалната миграция.

Именно усложнената миграционна обстановка по границата ни с Турция и мерки срещу нелегалния трафик на бежанци се очаква да бъде водеща тема в разговора на Румен Радев и Реджеп Ердоган.

Двамата ще дискутират сигурността и рисковете пред региона, заради войната на Русия в Украйна. Държавните глави ще обсъдят състоянието на двустранните отношения, възможностите за задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество на София и Анкара, както и транспортната свързаност между двете държави.

България има интерес от засилено партньорство с Турция в областта на енергетиката и осигуряването на алтернативни доставки на синьо гориво. Темата Радев и Ердоган обсъдиха преди два месеца на среща в рамките на форум в Прага:

„Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно за България да развива своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция.

Също така важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за  танкери на техните терминали за втечнен газ.“