Румен Радев води канцлера на Австрия на границата с Турция

Президентът Румен Радев и федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер ще се запознаят днес с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Радев ще посрещне австрийския канцлер на летище „Пловдив“, а по-късно двамата ще посетят Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген, ще бъдат във фокуса на визитата.

БТА припомня, че в началото на декември м.г. Австрия се противопостави на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Вчера австрийските медии цитираха изявленията, направени в прессъобщение в навечерието на визитата, в които Нехамер подчертава, че ветото за Шенген остава в сила.

„Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени“, посочва канцлерът.

Австрийският канцлер поставя изискване за „пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на Европейската комисия за укрепване на защитата на външните граници. България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства“.

В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер – федерален министър на вътрешните работи на Австрия. В българската делегация са служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев.