Румен Вълка и останалите: Къде са милионите на ББР?

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев освободи двама души от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР).

„В основата на мотивите на това решение стои направени разходи по облигационен заем, които сме смятат за нецелеви. 2021 г. е взето решение за теглене на облигационен заем за 500 милиона евро. За да се развие собственикът на капитала не е взел решение, но процедурата е продължила.

Направени са разходи за консултанти. 1 милион лева са дадени на консултанти и адвокатски кантори“, каза в „Тази сутрин“ Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на ББР.

Според него бившите министри Даниела Везиева и Даниел Лорер не са подписали решението.

Карадимов уточни, че премени в Управителния съвет на Българската банка за развитие не са правени, а с вчерашното решение в Надзорния съвет преобладават назначения от служебното правителство.

„В първото служебно правителство през 2021 г. Кирил Петков беше служебен министър и извади скандали около банката – той е имал благословията на президента, за да изнесе фактите около банката.

Една година по-късно „Продължаваме промяната“ продължава да говори за същите неща, но година и половина назначените надзорен и управителен съвет са били вътре“, коментира той.

„Един сайт публикува информация, че ББР е сменила управителя на една от фирмите с големите заеми, свързана с Румен Гайтански, и е сложила човек на ГЕРБ. Ако това е вярно, решението е взето от УС, назначен по времето на Кирил Петков“, каза още Карадимов.

Проверката на Novinar.bg показа, че става дума за „Роудуей Кънстракшън” – дружество с необслужван към банката кредит от 150 млн. лв., свързано с Румен Гайтански – Вълка.

Надзорният съвет на Българската банка за развитие ще възложи проверки по събирането на кредити през последната една година, както и информация по решението за смяна в управлението на фирмата.

„Банката за развитие е инструмент за публични политики. Обещах банката да бъде максимално отворена. Анализът за дейността на банката вече е възложен. Изискал съм доклад как се реализирани целите по закона на банката“, категоричен е председателят на Надзорния съвет.