Румен Вълка пожален за дивашката сеч в къпалнята „Мария Луиза“

Столична община не разполага или не иска да даде информация колко глоби е наложила на шофьори, които са влезли с автомобил в Борисовата градина, където това е забранено, освен за МПС със специални пропуски. Това стана ясно на последната сесия на Столичния общински съвет. Питането бе отправено от Марта Георгиева от „Демократична България“.

Едно от исканията бе да бъдат показани копия от евентуално издадени фишове, актове, наказателни постановления за навлизане на автомобили без маршрутен пропуск в Борисовата градина за 2022 г. и 2023 г. В отговорите на кмета Йорданка Фандъкова обаче такава информация не се съдържаше. Данните не бяха предоставени и след като Георгиева отново я призова. Кметът обаче не поиска думата и не взе никакво отношение по темата за Борисовата градина.

От писмените отговори на дирекция „Зелени системи“ към общината стана ясно, че най-вероятно кметството не е наложило глоба за незаконно навлизане в парка дори на компанията „Грийн Партнерс-БКС“, собственост на бизнесмена Румен Гайтански, наричан още Вълка.

Както е добре известно, през зимата на т.г. нейни камиони и друга тежка техника бяха снимани да изсичат в ранни сутрешни часове множество напълно здрави дървета в къпалнята „Мария Луиза“.

Парадоксалното е, че след избухването на скандала представител на дружеството-собственик на неработещата къпалня се оправда, че сечта е извършена от „Грийн Партнерс-БКС“, въпреки че де факто и двете фирми са под контрола на Гайтански. Както „Сега“ нееднократно е писал, „Грийн Партнерс-БКС“ е и официален бизнес партньор на Столична община, като отговаря за сметосъбирането в районите „Подуене“, „Слатина“, „Изгрев“, „Сердика“, „Илинден“ и „Надежда“.

Марта Георгиева обърна внимание на този факт и попита дали „Грийн Партнерс-БКС“ е глобена за навлизане с тежка техника в Борисовата градина, на което не получи отговор. „Нито едно копие за наложена глоба не ми е предоставено и за нито една санкция не е споменато, че е наложена. Посланието към софиянци е, че могат да влизат с автомобили, включително и с тежка техника не само в Борисовата градина, а и в другите паркове на София. В същото време забраняваме в тях да се карат електрически тротинетки“, коментира общинският съветник.

Проблемът с движещите се в Борисовата градина автомобили е сериозен, въпреки че от общината твърдят, че са създали организация за допускането само на оторизирани превозни средства. В социалните мрежи обаче постоянно се появяват снимки и видео с шофьори, които отиват да спортуват или до някое заведение и стигат с колата си до залата, корта или ресторанта. Според организацията в най-големия парк на София може да се влезе с МПС през бариера на бул. „Драган Цанков“ в близост до стадион „Българска армия“ и при парк-хотел „Москва“. Кадри обаче често показват, че бариерите стоят постоянно вдигнати.    

За първите два месеца на 2023 г. Столична община е издала 242 пропуска за поддържане на зелените площи и парковото пространство, за мероприятия,  както и за обслужване на обекти, намиращи се на територията на Борисовата градина, става ясно още от отговорите на „Зелени системи“.

Пропуските са издадени на общинското предприятие „Паркове и градски градини“, на футболния клуб „ЦСКА София“, на „Тенис клуб Левски“, „Спортна София-2000 “ и за зареждащите търговските обекти. По време на сесията шефът на „Зелени системи“ Димитър Данчев изчисли, че около половината от тези пропуски са за „ЦСКА-София“.